Доступність посилання

ТОП новини

Україна готується до війни з Росією; Румунія шокує Молдавію (огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 14 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Матеріали європейських газет свідчать, що дискусії довкола американських планів розміщення у Європі елементів системи протиракетної оборони набирають нових обертів. Гостроти додає візит глави протиракетного відомства Пентагону генерала Генрі Оберінґа до Києва. Молдавія, як пишуть газети у середу, опиняється над проваллям у зв’язку з масовими заявами її громадян на здобуття громадянства ЄС.

На початку тижня у інтерв’ю телеканалу «Євроньюс» президент України Віктор Ющенко заявив з приводу американських планів щодо ПРО, що вони «будуть служити не лише інтересам Польщі і Чехії але безумовно і всієї Європи». А з приводу негативної позиції українського прем’єра Віктора Януковича щодо американських планів Віктор Ющенко сказав у цьому інтерв’ю, що «це невірний сигнал».

Деякі російські видання, на кшталт «РБК-дейлі», відразу ж обвинуватили Ющенка у тому, що він також у числі тих, хто готує війну Заходу проти Росії. Згадана російська газета пише у середу, що український президент включився у суперечку з приводу американської ПРО, «зрозуміло, на боці Вашинґтону». Ця ж газета прогнозує можливу відставку Януковича, вступ України до НАТО в 2009 році і розміщення на її території елементів американської ПРО. «РБК-дейлі» переконана, що саме з цією метою до Києва «прибули американські експерти з ПРО» очолювані особисто директором агенства з протиракетної оборони Генрі Оберінґом.

Однак прес-конференція американського генерала Оберінґа у Києві, трансльована в середу у прямому ефірі українським П’ятим телеканалом, не підтвердила багатьох тверджень російської преси. Зокрема, Генрі Оберінґ сказав у Києві, що переговори щодо розміщення оборонних протиракетних систем ведуться на сьогодні лише з Польщею і Чехією. Представник Пентаґону також підкреслив, що «ми не зверталися до України з проханням розмістити в себе будь-які елементи протиракетної оборони».

Австрійська газета «Ді Прессе» пише у середу, що «між Румунією та Молодовою спалахнув конфлікт, пов’язаний з пропозиціями європейського громадянства». Це ж видання інформує, що за повідомленням румунського президента Траяна Басеску, до Бухареста вже надійшло 800 тисяч прохань від молдовських громадян з приводу наданням їм румунського громадянства. До кінця року кількість таких заяв може зрости до півтора мільйона. «Ді Прессе» підкреслює, що такі темпи еміграції загрожують підривом економіки і крахом соціальної системи Молдови. Газета також повідомляє про дипломатичні демарші Кишинева з цього приводу, зокрема, відмову відкривати заплановані раніше румунські консульства в Бєлцах та Кагулі.

Європейська преса також пише про візит російського президента Владіміра Путіна до Ватикану. Разом з критикою позиції Папи на цих переговорах щодо ігнорування ним теми прав людини і свободи преси в Росії, газети вважають, що цей візит більше потрібен Кремлю для створення Росії іміджу європейської держави.
XS
SM
MD
LG