Доступність посилання

ТОП новини

Так, але ні! Парламент відклав розгляд кандидатури Огризка.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 15 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Домовленості наполовину. Після консультацій Президента з Прем’єром та спікером Верховна Рада розпочала розглядати питання щодо затвердження Володимира Огризка керівником МЗС. Однак у перебігу розгляду це питання відклали.


Не провалили, але і не затвердили. Сьогодні кандидат на крісло міністра закордонних справ Володимир Огризко вже вдруге виходив на трибуну Верховної Ради, щоб, як цього вимагає регламент, прозвітувати перед процедурою голосування за свою кандидатуру.

Володимир Огризко: “Щодо співпраці з НАТО по лінії ВПК, то, безумовно, вона є корисною, вона є потрібною. І ми сьогодні маємо на увазі посилення цієї співпраці”.

Розгляд кандидатури призупинили до вівторка

Однак до головування так і не дійшло. Антикризовики вирішили відкласти це питання до наступного вівторка. Регіонал Тарас Чорновіл мотивує рішення коаліції таким чином: “Після того, як відбулася зустріч Президента, Прем’єра і спікера, відбулося представлення листа Балоги про прохання перенесення розгляду цієї кандидатури. І основне: станом на цей момент стало відомо, що Президент не вносив кандидатури Огризка. Ми не маємо права цього розглядати, і це випало, на жаль, тільки сьогодні. Тобто, подання не відбулося. За підписом Президента воно не внесене”.

Втім, представник Президента у парламенті Роман Зварич переконує, що вчора голова президентського Секретаріату Віктор Балога відкликав подання із проханням перенести розгляд кандидатури Володимира Огризка на наступний тиждень.

Домовленість наразі не спрацювала?

У порушенні вчорашніх домовленостей Зварич звинувачує Януковича та Мороза: “Ми є свідками того, що не можна домовлятися з керівниками антикризової коаліції. Якщо Прем’єр та спікер висловлюють певні зобов’язання перед Президентом, ці зобов’язання були прийняті не третьою чи п’ятою особою, а першими особами перед главою держави, і вони не виконуються, тоді, звичайно, про що ми можемо далі говорити?”. Учора ввечері, після зустрічі Ющенка з Януковичем між Блоком Юлії Тимошенко та “Нашою Україною” спостерігалося деяке напруження. Однак сьогодні опозиціонери в унісон критикували антикризовиків, спікера та Прем’єра.

БЮТ каже про незаконність, а “Наша Україна” – про вплив Москви

Один із лідерів БЮТу Олександр Турчинов заявляв про незаконність перенесення розгляду кандидатури Огризка, а “Наша Україна” вказувала на слід Кремля у сьогоднішньому рішенні коаліції. Юлій Ключковський в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Ультиматум комуністів з погрозою вийти з коаліції, якщо більшість проголосує за кандидатуру Огризка міг виникнути під впливом Москви, оскільки вчора Янукович дав згоду на цю кандидатуру. Це сьогодні прямий вплив з Москви”.

За словами лідерки фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової, у вівторок Володимир Огризко має всі шанси стати легітимним міністром закордонних справ. Однак лідер комуністів Петро Симоненко не виключає, що у разі позитивного голосування партнерів по коаліції за кандидатуру Огризка, КПУ ставитиме питання про вихід із антикризової більшості. Поціновувачам як твердих і непорушних обіцянок, так і грізних заяв пропонується ще раз оцінити їхню вагомість.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG