Доступність посилання

ТОП новини

Річниця революції в Угорщині. Національне свято з понуреними обличчями.


Василь Плоскіна Угорщина, 15 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нинішні офіційні святкування роковин визвольної революції угорців 1848-49 років мають гасло: «Угорщина – наша родина». Однак, уже з перших годин свята у четвер стало зрозуміло, що до замирення між вулицею і владою ще далеко. Настрій мітингуючих і правої опоції аж ніяк не збігається з планами ліво-ліберального уряду щодо змін в економіці і соціальній сфері країни. Замість підтримки з уст пересічного угорця у день урочистостей найчастіше лунала іронія та критика дій кабінету міністрів. У чому суть застарілого конфлікту між незадоволеними виборцями й офіційною владою, на які саме їхні громадянські свободи вчинений замах після парламентських виборів 2006 року?

Керівник молодіжного крила консервативної республіканської партії «ФІДЕС» Петер Сіярто заявив на зібранні своїх прибічників: «Ми бачимо, що ситуація не дуже добра, попри те що ми пережили найгірші часи національної історії. Якщо ми роздивимося довкола, то не знайдемо і сліду іноземних гнобителів угорської свободи – ні турків, ні Габсбургів, ні гітлерівців, ні Совєтів... Замість цього ми сьогодні зіштовхуємось із труднощами іншого роду...».

Проблем чимало

Молодий політик мав на увазі низку непопулярних серед більшості громадян країни заходів уряду Ференца Дюрчаня, покликаних передусім зменшити дефіцит державного бюджету і наблизити Угорщину до вступу у валютну зону Євросоюзу. Через кризові явища в угорській економіці введення євро відкладається на 2010-14 роки. Доти уряд планує заморозити зростання зарплат, суттєво скоротити штати бюджетників, учителів, працівників медичної сфери... Наприклад, з лютого пацієнти сплачують у державну касу так зване мито за візит до родинного лікаря, перебування в лікарні, отримання рецептів... У чиновників була навіть думка стягати окрему плату зі студентів, які залишаються в гуртожитку на кінець тижня, але до цього все-таки не дійшло.

Преса дедалі частіше повідомляє про закриття невеликих шкіл і периферійних лікарень, проти чого активно протестують жителі центру і периферії. Вуличні заворушення в Будапешті восени минулого року відбувалися саме на початку втілення в життя урядової програми соціально-економічних перетворень.

Мера Будапешта закидали яйцями, гнилими помідорами...

У четвер вперше з 1989 року з міркувань безпеки чинний прем’єр не виступив з промовою перед Національним музеєм в Будапешті. А мера столиці Ґабора Демскі, одну з провідних політичних фігур ліберальної партії, юрба закидала яйцями, гнилими помідорами і порожніми пивними банками перед пам’ятником поету Шандору Петефі. Він безуспішно намагався докричатися до своїх опонентів із-під купи розкритих над його головою чорних парасольок.

Тим часом гість угорської опозиції – колишній голова руху «Саюдіс» і перший президент Литви Вітаутас Ландсбергіс (нині – член Європарламенту) 15 березня у Будапешті говорив з теплотою про угорський та литовський народи, які пережили трагедію комунізму: «Хочу нагадати собі і моїм угорським друзям, що свободу не дарують просто так; її також не отримують у спадок. Волю треба захищати щодня, зберігати у головах, душі, у справах і в національній політиці».
XS
SM
MD
LG