Доступність посилання

ТОП новини

Мера у відставку за закриття ринку?


Надія Петрів Ужгород, 15 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ужгородські підприємці, котрі працюють на ринку, вимагають відставки мера міста Сергія Ратушняка через референдум. Головна претензія — бажання мера позбавити робочих місць тих, хто працює на комунальному підприємстві "Ринок-1" по вулиці Фединця. Міська влада каже, що референдуму не боїться, а ринок таки потрібно закрити, бо в центрі європейського міста не має бути такого смітника, яким зараз є базар.

Так виглядає КП "Ринок-1", через який нині й хочуть зняти з посади міського голову Ужгорода Сергія Ратушняка. Ринок дуже популярний серед мешканців центральної частини Ужгорода низькими цінами на продукти харчування та промислові товари.
Ще минулого року Ужгородська міська влада ухвалила рішення про те, щоб закрити комунальний ринок, розташований у самому центрі міста по вулиці Фединця. Приводом для такого рішення є антисанітарія, безлад, сміття, які панують на торговельній території.

На місці ринку буде дорога

А ще міські чиновники планують на місці ринку відновити проїжджу частину. Речник Ужгородської міської ради Олег Подобрій повідомив: «Ужгородський виконком ухвалив рішення, ухвалила рішення сесія Ужгородської міськради, на сьогодні відбулися вже 4 суди, в тому числі апеляційні. Ці суди й визнали, що наші дії є правочинними. Тому ми виступаємо і говоримо тільки про одне: підприємцям, які є на ринку по вулиці Фединця, запропоновані інші місця роботи. А цей ринок стане вулицею Фединця, там будуть лавки, там будуть автостоянки».

Боротьба через референдум

Підприємцям запропонували добровільно дати дозвіл на перенесення павільйонів на нове місце. Окремі підприємці погодилися й зараз торгують на інших ринках Ужгорода.
Однак підприємці з ринку кажуть, що влада їх не попереджала про закриття ринку і не запропонувала нових робочих місць. З іншого боку, існують довгострокові договори на оренду території, на якій нині ринок працює. До того ж, якщо базар закриють, то без роботи та, відповідно, без шматка хліба залишаться близько двох сотень людей та їхні родини.

Підприємці вирішили відстоювати свої права і готові на рішучі дії, каже голова ініціативної групи Тамара Скоблей: «У неділю були проведені збори громадськості. Ми ініціювали ці збори для того, щоб створити референдум щодо дострокового припинення повноважень Ужгородського міського голови Сергія Ратушняка. На завтра у нас плани цю ініціативну групу затвердити, зареєструвати. Ми робили ці напрацювання відповідно до Закону України «Про референдуми». І весь час ми працюємо у правовому полі».

Підприємці з ринку кажуть, для того, щоб волевиявлення відбулося, треба зібрати не менше 7000 підписів. А ще вони стверджують, що готові навіть приковувати себе ланцюгами до своїх торговельних контейнерів, аби міська влада не надумала прибрати їх за допомогою спеціальної техніки.
XS
SM
MD
LG