Доступність посилання

ТОП новини

«Найделікатніша подорож Меркель»


Надія Кандиба Німеччина, 16 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Провідною темою німецьких видань у п‘ятницю є візит канцлера Німеччини Анґели Меркель до Польщі. Коментатори звертають увагу передусім на проблеми, які зберігаються між Варшавою та Берліном.

«Найделікатніша подорож Меркель» – під такою назвою газета Bild оприлюднила статтю, присвячену візиту німецького канцлера до Польщі. Ще ніколи, пояснює видання, відносини між двома країнами не були такими складними, як нині. До проблем, які ускладнюють спілкування між Берліном та Варшавою, газета віднесла суперечку про політику ЄС, дебати навколо оборонного питання, а також постачання газу з Росії. «Тому канцлер цього разу бере з собою навіть свого чоловіка!», – звернула увагу Bild. В інтерв‘ю цьому ж виданню Меркель висловила переконання, що її візит завершиться успішно. Що ж стосується її чоловіка, то тут глава німецького уряду зауважила, що він супроводжує її, «щоб підкреслити неофіційний характер візиту».

Щоб надихнути новим життям конституційний процес?

«Через тиждень після саміту ЄС, присвяченого захисту клімату, канцлер Німеччини Аґела Меркель, відправившись з візитом до Польщі, взялася за досягнення другої великої мети свого головування в Євросоюзі», зазначає вже газета Frankfurter Allgemeine Zeitung. Для того, щоб надихнути новим життям конституційний процес, пише видання, Меркель необхідно розвіяти глибоку недовіру з боку Польщі.

Варшава незадоволена німецько-російським проектом Північноєвропейського газопроводу

А газета Münchеner Merkur написала про закиди, які пролунали з боку Варшави на адресу Берліна безпосередньо перед візитом Меркель. Німеччина проводить «егоїстичну й тому недружню стосовно Польщі політику», наводить баварське видання слова уповноваженого польського уряду з питань відносин із Німеччиною Маріуса Мучинського. Серед найбільш проблематичних питань називають Північноєвропейський газопровід. В інтерв‘ю німецьким засобам масової інформації Мучинський висловив думку, що цей німецько-російський проект не тільки завдає удару по польським інтересам, але й «загрожує суверенітету польської держави».

Не вороги, але й особливої дружби немає

Як наголошує вже газета Süddeutsche Zeitung, у німецько-польських відносинах досі робиться наголос на розбіжностях і упередженнях. Не можна сказати, щоб обидва сусіди всередині Європи були вороже налаштовані одне проти одного, але їх не об‘єднує й тісна дружба, зауважує газета й підсумовує: «З огляду на минуле навряд чи можна буде колись говорити про нормальний стан у відносинах між цими країнами».
XS
SM
MD
LG