Доступність посилання

ТОП новини

Анґела Меркель відвідує Польщу. Чи зблизить це візит Берлін і Варшаву?


Єва Поштар Варшава, 16 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У п''ятницю розпочався дводенний візит до Польщі канцлера Німеччини Анґели Меркель. Ще до цього німецький канцлер заявила, що хоче ближче познайомитись і щиро поговорити з польським президентом Лехом Качинським. Під час дводенних офіційних і неофіційних зустрічей з польськими лідерами основними темами переговорів, крім двосторонніх відносин, будуть питання європейської політики, майбутнє Євросоюзу тощо.

Польща -- Канцлер Німеччини Анґела Меркель та Президент Польщі Лех Качинський. Варшава, 16 березня 2007 р.
Прибувши до Польщі, у варшавському аеропорту Анґела Меркель сказала: «Я прибула сюди з подвійною роллю. По-перше, як німецький канцлер, для якого мають значення добрі відносини з сусідом. А також як представник Німеччини, котра головує в Раді Європи. Сподіваюся, що на цій основі вдасться спільно вирішити проблеми, що стоять перед нами».

Стосунки Берліна і Варшави не є безхмарними

А наболілих проблем між Польщею та Німеччиною зібралося упродовж останніх місяців чимало. З одного боку, німецькі політики закидають Польщі національний егоїзм та нерозуміння правил європейської геополітики. У свою чергу поляки мають до німців претензії за підтримку ідеї побудови разом із росіянами Північного газопроводу.

Але все це не повинно затьмарити європейських політичних пріоритетів Німеччини, яка зараз головує в Раді Європи, вважає євродепутат від Польщі Гражинa Станішевськa: «Пані канцлер Меркель у розмовах у Польщі, в першу чергу порушуватиме справу Євроконституції. Зі свого боку Польща підніматиме проблему російської заборони на експорт польського м''яса».

Мали б говорити і про Україну

Важливим аспектом польської європейської політики є підтримка Польщею входження України до європейських структур. Польські політики переконані, що цю справу також обговорюватимуть лідери Польщі та Німеччини. Голова парламентської комісії у закордонних справах Павел Залевський сказав Радіо Свобода: «Я переконаний: якщо навіть після польсько-німецьких переговорів не буде якоїсь чіткої заяви в цій справі – це не означає, що Європа відвертається від України. Вважаю, що надто багато держав бачать Україну майбутнім членом Євросоюзу, щоб вважати цю справу марною».

«Зустріч без краваток»

Канцлер Анґела Меркель зі своїм чоловіком Йоганном Сауером та польський президент Лех Качинський з дружиною Марією відбули разом у п''ятницю ввечері з Варшави на неофіційну зустріч на президентську дачу в місті Юрата, що над Балтійським морем, поблизу Гданська. Оглядачі переконані, що зустріч на президентській дачі в Юраті нагадує «зустрічі без краваток», які здійснювали в складних політичних обставинах американський президент Джордж Буш чи британський прем''єр Тоні Блер.

Польські коментатори зауважують, що німецько-польським неофіційним зустрічам також сприяв особистий сентимент Анґели Меркель до гданського регіону – адже звідти походить її рід.

Чи стане «зустріч без краваток» Меркель-Качинський переломною для європейської політики та двосторонніх польсько-німецьких відносин — покаже час!
XS
SM
MD
LG