Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко бачить політичну кризу, а Янукович – ні.


Тетяна Ярмощук Київ, 19 березня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ще три дні очікування... Такий найбільш очевидний результат зустрічі Президента, Прем’єра, голови Верховної Ради та керівників парламентських фракцій. Три дні потрібно, щоб спільна комісія вивчила вимоги сторін і спробувала знайти компроміс.

Політичні консультації Президента України Віктора Ющенка з Прем’єр- міністром, Головою ВР та лідерами парламентських фракцій. 19 березня 2007 року.
Дві інтерпретації сьогоднішньої ситуації

Зустрілися, поговорили, обмінялися закидами і розійшлися. Так можна коротко описати сьогоднішню зустріч Ющенка, Януковича, Мороза та керівників парламентських фракцій.

Президент розкритикував роботу правоохоронців, а заодно і діяльність уряду та антикризової коаліції. Кабінетові Міністрів Віктор Ющенко закинув маніпуляцію статистичними даними. Якщо у залі не з’являється майже половина народних депутатів – це криза, констатує Президент.

Президент був щедрий на метафори і порівняння. Він зауважив, що в Печерському суді справу не виграв би сам Ісус Христос і висловив здивування – кризи немає, а антикризова коаліція є.

А Прем’єр-міністр Віктор Янукович у свою чергу каже, що в країні немає кризи і що Секретаріат – це не місце для вирішування стану справ в уряді. Він запросив Президента взяти участь у підсумковому засіданні Кабінету Міністрів, а заклики про дострокові вибори назвав політичним популізмом.

На завершення зустрічі Президент запропонував створити робочу групу, яка упродовж трьох днів вивчила б взаємні вимоги сторін і спробувала б знайти компроміс.

Аналітики констатують політичну кризу в Україні

Артем Біденко (Школа політчної аналітики, Києво Могилянська Академія): «Порушення роботи політичної системи, коли гілки влади не можуть домовитися, коли незрозумілі механізми, коли виникають проблеми, як проблема навколо механізму контрасигнації, чи коли не працюють окремі гілки влади, беремо ту ж саму судову владу... Це абсолютно класичний приклад системної кризи, яку в Україні називають політичною кризою».

Політолог Олександр Палій: «Дострокові вибори дали б чітку і однозначну відповідь на питання, яку саме владу хотіли б бачити громадяни України. Дуже важливо було б затвердити нову редакцію Конституції, виписавши її таким чином, щоб політичні сили писали її не під себе, а під країну та її інтереси. Президент уже почав усвідомлювати, що в Україні саме така ситуація, але до кінця цього він, на жаль, ще не усвідомив».

Матеріали до теми:

• Янукович та Мороз знову завітають до Ющенка. • Чи існують коаліційно-опозиційні перспективи? • Так, але ні! Парламент відклав розгляд кандидатури Огризка. • Референдум щодо політреформи. Президент та опозиція «ЗА».
XS
SM
MD
LG