Доступність посилання

ТОП новини

Мітингували розчаровані. Акція «Самооборони» у Дніпропетровську.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 19 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У центрі Дніпропетровська у минули вихідні відбулося одразу два кількатисячні мітинги — прихильників і противників Юрія Луценка. Активісти «Братства» організували театралізоване дійство «похоронів», спаливши манекен, зовні схожий на колишнього міністра МВС.

Лідер "Народної самооборони" Юрій Луценко: "Тим, хто каже мені "Юра, дєржись" - дякую, але я не хитаюсь!"
Юрій Луценко привіз до Дніпропетровська ціле шоу — з Марічкою Бурмакою, «Тартаком», феєрверком.

Ціна питання – 150 тисяч гривень

Головний спонсор «Народної самооборони» Давид Жванія на прес-конференції перед мітингом зізнався — один такий концерт обходиться у 150 тисяч гривень.

Послухати Юрія Луценка і популярних виконавців на площу імені Леніна прийшло понад 5 тисяч людей з помаранчевими та темно-червоними прапорами «Народної самооборони». Вони називають себе прихильниками помаранчевої влади, розчарованими у Президентові.

Учасники зібрання Оксана і Микола:

– Ми не задоволені діями нашого Президента. Він неправильно поступив, коли підписав меморандум з Януковичем.

Р.С. А чого ви чекаєте від Луценка, яких дій?

– Ой, ми не знаємо, але це все ж якась надія.

– Я вважаю, що Луценко зможе підняти молодь, людей України, які ще вірять у наше майбутнє.


Прихильники
Сам же Юрій Луценко з’явився на спеціально вибудуваній сцені наприкінці мітингу, коли публіку вже «розігріли» нардепи-«нашоукраїнці» — Сергій Бичков і Тарас Стецьків. Лідер «Народної самооборони» закликав дніпропетровців до участі у весняних акціях протесту проти дій уряду та парламенту: «Ми маємо право прийти під стіни Кабінету Міністрів України пана Януковича і сказати: Вікторе Федоровичу, пора «отвєчать за базар». Де оте покращення, яке ви обіцяли нам? Спитати у Петра Миколайовича Симоненка, чому він поміняв «Капітал» Маркса на капітал Рената. Спитати у Мороза, почім сучасний курс 30-ти срібняків».

Ці слова були сприйняті зі ще більшими емоціями, про що свідчили, свист та дудіння присутніх.

А на протилежному боці майдану, відділені кордоном правоохоронців і турнікетом, мітингували близько півтори тисячі прихильників «Братства» та Компартії. Опонентів вони намагалися заглушити свистом і гучно ввімкненою російською попсою. Юнак роздавав в основному літнім людям гасла, написані на шпалерах: «Дніпро без Луценщини», «Юро! Досить обіцяти, починай працювати!».

Р.С.: Скажіть, а що це за акція?

– А ми не знаємо. Спитайте там, у дівчини далі.

Р.С.: Тримаєте плакати і не знаєте?

– Я вам нічого не скажу, дівчино.

Пані Валентина стоїть поряд з прапорами «Братства» і каже, що не вірить жодному політику, а Луценка називає «зрадником»:

Противники
– Я з ним була в одній партії. Він соціалістичні ідеї сповідував. І раптом — із коричневими прапорами… Хто ходить? Фашисти!

Р.С.: А Ви прихильниця Соціалістичної партії?

– Ні, я з неї вийшла.

Р.С.:Так Ви самі з неї вийшли?

– Я вийшла, але в одну партію не вступила. Вони всі прагнуть тільки влади.


Нагодою скористалися усі

Великим скупчення людей скористалися комуністи: як вони самі розповідали, — збирали підписи на підтримку проведення вже наступної неділі регіонального референдуму щодо НАТО та ЄЕП. А активісти БЮТу і «Нашої України» роздавали листівки із запрошеннями на найближчу середу — під стінами міськради планують протестувати проти зростання тарифів.
XS
SM
MD
LG