Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон вважає Віктора Ющенка «безхребетним і не цілеспрямованим»? Шотландія крокує до незалежності. (Огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 19 березня 2007(RadioSvoboda.Ua) – Британська преса звертає увагу на посилення політичних позицій шотландських націоналістів і їхні намагання домогтися референдуму щодо незалежності Шотландії. У європейських видання також пишуть, що український лідер опозиції Юлія Тимошенко переконала Вашингтон у своїх «прозахідних позиціях». Європейська преса друкує і фрагменти останньої книги Анни Політковської під назвою «Беслан тихо божеволіє».


За інформацією лондонської «Ґардіан» лідер шотландської національної партії Алекс Селмонд переконаний, що Шотландія досягне у недалекому майбутньому повної незалежності. Газета пише, що «впродовж перших ста днів після травневих виборів у Шотландії націоналісти мають намір вимагати повного контролю над нафтою у Північному морі, введення самостійної державної служби і продовжать шлях до повної незалежності».

«Ґардіан» також вказує, що на маніфестації своїх прихильників в Ґлазґо лідер шотландських націоналістів назвав очікувані 3 травня вибори «історичними» і заявив, що до межі незалежності Шотландію привів Тоні Блєр, який нав’язав країні війну в Іраку, заміну ядерних комплексів «Трайдент» та десятиріччя «правління з Лондона». За даними націоналістів, як інформує «Ґардіан», близько 80-90 відсотків громадян Шотландії вважають, що необхідно проводити референдум про незалежність.

«Розігруючи українську карту»

Європейське видання «Інтернешнел Гералд Трібюн» опублікувало аналітичний матеріал під назвою «Розігруючи українську карту». Газета пише, що «візит Юлії Тимошенко до Вашингтона може означати початок спроб США виробити нову євроатлантичну стратегію в життєво важливому регіоні Європи, Євразії і Близького Сходу». Газета вказує на те, що Україна «нависає» над Близьким Сходом і «зміцнення демократії та безпеки в цих прикордонних (до Близького Сходу) регіонах стало імперативом, як для США, так і для ЄС.

«Інтернешнел Гералд Трібюн» також вказує на те, що «серія катастрофічних рішень Віктора Ющенка впродовж минулого року – особливо призначення прем’єром Януковича... а не Тимошенко – позбавили українського президента частини американської підтримки. Сьогодні у Вашингтоні Ющенка вважають безхребетним і не цілеспрямованим, а це зовсім не ті якості, які викликають довір’я, зокрема, якщо ви повинні бути захисником інтересів Заходу від Путіна». «Інтернешнел Гералд Трібюн» вважає, що якраз Тимошенко, а не Ющенко «вимальовується нині як провідний емісар України на Заході».

Фрагменти з книги Анни Політковської

А вже згадана британська «Ґардіан» надрукувала у понеділок фрагмент з останньої книги вбитої рік тому російської журналістки Анни Політковської «Загублені діти Беслана». Уривок з цієї книги закінчується в «Ґардіан» словами: «Минув рік і ніхто з чиновників, генералів, начальників спецслужб, керівників оперативного штабу і навіть міліцейське начальство не постали перед відповідальністю. Ніхто цього, насправді, й не вимагає». У фрагментах книги Політковської в «Ґардіан» публікуються жахливі свідчення матерів, котрі втратили своїх дітей в бесланській школі.
XS
SM
MD
LG