Доступність посилання

ТОП новини

За гарною посмішкою — до Східної Європи.


Наталка Кудрик Рим, 16 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Європі не вщухає бум так званого медичного туризму, коли мешканці західних країн їдуть у східні регіони лікувати зуби, очі, а часто роблять там і пластичні операції. В Угорщині, Чехії, Хорватії або Румунії ці медичні послуги коштують разів у чотири дешевше. Але чи доступна ціна гарантує іноземному клієнту якість лікування? Італійські стоматологи у цьому не впевнені і застерігають своїх пацієнтів від таких оздоровчих подорожей.

Синьйора Орнелла нещодавно завершила, як вона каже, повну реконструкцію свого рота. Зуби ставила у рідному Палермо, і це коштувало їй майже 3 000 євро. Погоджується, що дуже дорого, але результатом задоволена: „Я італійським стоматологам завжди довіряла, лікуюся у них. Щодо іноземних послуг – не знаю. Так, можливо, за кордоном коштує менше саме протезування, але треба тоді платити і за готель, і за обід, отож , думаю, витрати будуть ті самі, що й удома”.

«Стоматологічний» туризм. Їдуть до Словені, Хорватії, Угорщини...

Гарна посмішка за низьку ціну приваблює переважно клієнтів із північної Італії. Мовляв, не дивно, бо до тієї ж Словенії чи Хорватії рукою подати, та найбільш популярний напрямок – Угорщина. Там і турфірми спеціальні існують, які пропонують візити до стоматологів навіть у вихідні. Хворим туристам також надають кімнати для проживання у чотиризіркових готелях з виглядом на Дунай та влаштовують екскурсії.

Якщо пацієнт потребує серйозного втручання, заздалегідь просять вислати рентгенівський знімок, щоб краще підготуватися до лікування, яке триває в середньому 10 днів. Щоб поставити зубну коронку або міст в Італії чи Швейцарії треба викласти небагато-немало від 1 000 до 1 500 євро – у Будапешті таке задоволення коштує приблизно 255 євро. Лікування зубного каналу і пломбування обійдеться десь у 200 євро в Італії і лише 65 євро в Угорщині.

Дешево, але чи якісно?

Ціни нібито привабливі, але мало хто замислюється над ризиками закордонного лікування, говорить Роберто Калліоні, президент Асоціації італійських стоматологів: „Пацієнт не знайомий із лікарем, котрий працюватиме руками у його роті, не знає нічого про досвід роботи медика, про матеріали та інструменти, які застосовуватимуть при лікуванні, а саме, чи ретельно вони стерилізовані. На жаль, стоматологія в Італії дуже дорога, тому що базується на високій якості. Безперечно, наші стоматологічні послуги – найкращі у світі, як приватні, так і державні, хоча державних зараз дуже мало”.

Людям лише здається, що вони платять дешевше, хоча насправді не зовсім так. У разі негативних наслідків медичного втручання уже на батьківщині страхові компанії не компенсують ушкоджень, отриманих за кордоном, стверджує лікар. Потім хворий уже не хоче повертатися до іноземної клініки і продовжує ладнати зубні проблеми вдома, що врешті-решт виливається у ту суму, яку витратив на подорож.

Потік туристів не зменшується

Попри такі застереження потік туристів-пацієнтів до країн Східної Європи не зменшується. Власне самі клієнти і є найліпшою рекламою для угорських клінік, говорить один із її працівників в інтерв’ю італійській газеті „La Repubblica”. Люди посміхаються, розповідають, скільки витратили за гарну посмішку – і список охочих збільшується.
XS
SM
MD
LG