Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко збирається до Москви, але російська преса хвалить зовнішньополітичні ініціативи Януковича. Селяни Чехії та Польщі проти американської ПРО. (Огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 20 березня 2007( RadioSvoboda.Ua) – Російська преса пише про те, що планований візит Віктора Ющенка до Москви буде проявом намагання президента «не випускати з рук і не віддавати суперникам зовнішньополітичну ініціативу».


Російські журналісти досить скупо нагадують про можливий приїзд цими днями українського президента Віктора Ющенка до Москви. «Время новостей» інформує у вівторок, що у перебігу візиту українського президента до російської столиці планують підписати План дій Україна—Росія на 2007-2008 роки. Це ж видання написало, що важливим для московського візиту Ющенка стане повторне голосування у Верховній Раді по кандидатурі Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ. «Время новостей» вважає, що за наслідками цього голосування можна буде судити, «чи вміють домовлятися самі українські політики». Нагадування газети стає, мабуть, зрозумілішим після остаточного провалу антикризовою коаліцією кандидатури Володимира Огризка на ранковому засіданні Верховної Ради у вівторок.

Інші російські газети не приховують у вівторок, що для Кремля важливішою є українська зовнішня політика Віктора Януковича. Так, «Російская Ґазєта» пише цього дня з приводу ініціативи українського прем’єра щодо можливості участі України у європейській системі ПРО, що «прем’єр досить упевнено демонструє своє бачення ситуації». А «Московскій Комсомолєц» іде ще далі, назвавши ініціативу Януковича щодо багатосторонніх переговорів про створення ПРО «шансом для Росії», який може допомогти Москві «вийти з дуже неприємної ситуації». Тобто, «затягнути ухвалення остаточного рішення щодо ПРО», розмірковує ця московська газета.

Чеські і польські селян протестують

Як у британській, так і в німецькій пресі з’явилися публікації з приводу протестів чеських і польських селян проти розміщення по сусідству з їхніми селами нової американської системи ПРО. Так, впливова берлінська «Таґесшпіґель» відзначає, що і більшість громадян Чехії, і все доросле населення чеського села Трокавец, де американці облюбували місце для свого радара, проти розміщення американської системи ПРО на їхній території. Староста села Трокавец навіть сказав, як зауважує «Таґесшпіґель», що збирається, у разі розміщення по сусідству американського радара, захищати інтереси села «нетрадиційними методами». Хоча чеський уряд Мірека Тополанека, як зауважує німецьке видання, «вже натякнув на згоду щодо розміщення в Чехії елементів нової ПРО». А британська «Дейлі Телеґраф» пише у вівторок також про скептицизм жителів польського села Горско, де польська влада має наміри розмістити ракетні установки нової американської ПРО. Польських селян, як зауважує «Дейлі Телеґраф», лякає прозаїчна причина: ПРО закриє село, розташоване за три кілометри від моря, для доступу туристів.

50-річна історія ЄС

Інша британська газета, «Індепендент», пише про проект Декларації ЄС з приводу 50-річчя утворення Союзу. «Ніякої згадки про Бога і християнство в Декларації до 50-річчя ЄС не буде. У ній висунуті на перший план європейські цінності, ключові виклики майбутнього, на зразок кліматичних змін», наголошує згадане видання.

«Індепендент» також відзначає, що ініціатива по складанню Декларації в руках у Німеччини, яка головує в ЄС і прийматиме 27 делегацій на головних святкуваннях в Берліні у ці вихідні дні. Лондонська газета зауважує, що канцлер Анґела Меркель намагається зробити Декларацію короткою, задовільною для всіх 27-ми членів ЄС. Також відзначається, що в ювілейному документі не буде не лише посилань на «Бога і християнство», але й на конкретні плани розширення ЄС, хоча пані Меркель не приховує, що «бажає, щоб документ став трампліном для ухвалення європейської конституції, відхиленої на референдумах у Франції та Нідерландах», вказує у вівторок британська «Індепендент» з приводу проекту Декларації до 50-річчя ЄС.
XS
SM
MD
LG