Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровці виставлятимуть комунальникам оцінки.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 20 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську хочуть запровадити оцінювання якості комунальних послуг споживачами, щоб люди могли сплачувати тільки за те, що отримають. Автори проекту — активісти однієї з громадських організацій. Ініціативу підтримує влада.

Презентація проекту.
Члени міської громадської організації «Громадянська дія» пропонують головам будинкових комітетів озброїтись калькуляторами, щоб визначити якість утримання багатоповерхівок та подвір’їв.

Максимальна оцінка – «4»

Максимальну оцінку «добре» комунальникам ставитимуть, якщо будинок якісно і вчасно підготували до зими, лагодять комунікації й утримують, як годиться, ліфт. А за послуги, надані не в повному обсязі, — ставитимуть «задовільно», а невиконання послуг оцінюватимуть як «незадовільно». Відповідною буде й оплата споживачів за послуги — повною, наполовину або нульовою.

За “2” можна не платити

За словами одного із авторів проекту, Володимира Таразевича, відносини по такій трибальній системі вигідні як споживачам, так і ЖЕКам: «Ця методика вигідна обом сторонам. Люди одразу побачать, за що вони платять. А ЖЕК, у випадку чого, може висунути претензії неплатникам».

Однак усе це поки на папері. Ініціативу ще має затвердити сесія міськради. Голова постійної депутатської комісії з комунальних питань Сергій Воробйов обіцяє підтримку: «Це додатковий контроль тих організацій, які нам надають послуги. Апріорі всі ці послуги вони зобов’язані надавати, однак насправді те, що відбувається в місті, примушує нас їх контролювати».

ЖЕКові козирі

Тим часом голови будинкових комітетів Дніпропетровська, яким розповіли про новації за «круглим столом» у міськраді, мають зауваження. Анатолій Безалтинних сказав Радіо Свобода, що нова система оцінювання якості комунальних послуг зробить голів будинкових комітетів заручниками — вони будуть змушені і за ЖЕКами слідкувати, і домагатися від мешканців будинку проплат.

Анатолій Безалтинних: «Записано, що в обов’язки контролера входить інформування власників квартири, що послуги надані і треба своєчасно розрахуватися. Оскільки люди погано платять — це дозволить ЖЕКові розірвати договір. Тобто, ми даємо ЖЕКові якийсь козир».

Калькуляторів не вистачить

Голова іншого будинкового комітету пані Антоніна вважає, що їй з колегами доведеться запастися не тільки калькуляторами, а й гумовими чобітьми, щоб лазити підвалами і вимірювати довжину дірявих труб та квадратні метри бруду. Жінка вже вирахувала: її будинок щороку переплачує ЖЕКові за неотримані послуги по 20 тисяч гривень. Позбирала докази та документи — комунальники не реагують.

Антоніна: «Ми подавали запит про показники електролічильників — нам не дали, про фактичні надходження платежів і витрати — нам відмовили, просили нам надати графік їхньої роботи на 2007 рік. Вони сміються в очі: «Що це ви нас збираєтесь контролювати?». Розумієте?»

Працівникам ЖЕКів новий проект іще не показували. Розробники кажуть, що їхню реакцію і так передбачити неважко: комунальники — не школярі, на оцінювання громадськістю навряд чи пристануть.
XS
SM
MD
LG