Доступність посилання

ТОП новини

Антикризові помаранчеві


Тетяна Ярмощук Київ, 21 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Урядова коаліція наступає по всіх фронтах. Водночас з ударом по Юрію Луценку антикризовики прагнуть істотно розширити коаліцію. Сьогодні туди пропонують увійти Анатолію Кінаху. Що далі? І як нинішню ситуацію оцінюють політики та експерти?

Анатолій Кінах сьогодні ймовірно приєднається до лав антикризової коаліції. За словами Віктора Януковича, нашоукраїнець уже дав згоду працювати в його уряді. Сам Кінах підтверджує, що йому запропонували увійти до складу Кабінету Януковича. Він відзначив, що Український союз промисловців та підприємців уже підписав з урядом меморандум про узгодження дій. За словами Анатолія Кінаха, можливість виходу членів ПППУ з “Нашої України” залежатиме від реакції на заяви президії партії.

Деякі нашоукраїнці сподіваються, що інформація про перехід Анатолія Кінаха до антикризовиків передчасна. Втім, на думку інших, нічого дивного у цьому немає.

Михайло Поживанов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав : “Анатолій Кирилович є Анатолій Кирилович. Він був і Прем’єр-міністром при клані Кучми, він висувався на Президента, потім нардепом став від Віктора Ющенка... А зараз від Ющенка він нічого отримати не може – тобто, наступив черговий етап його життя. От завтра він стане міністром економіки України. Нічого неприродного у поведінці Анатолія Кінаха немає. Я дивувався, що так довго цей процес ішов”. Чи стане антикризова коаліція конституційною більшістю?

Антикризовики ж прогнозують, що з кожним днем коаліція розширюватиметься. Заступник голови фракції Партії регіонів Василь Кисельов зауважив: “Ми переконані, що все більше і більше людей будуть переходити до коаліції, можливо, й не вступати в коаліцію, але голосуватимуть солідарно з нами. Тому що вони розуміють, що те, що зараз відбувається, це дорога в нікуди. А люди вже розумні, люди досвідчені, є багато людей, які займаються бізнесом... Так не може продовжуватися, я переконаний, що буде цьому кінець, і буде позитивне рішення щодо питань примирення і заспокоєння ситуації в державі”.

Ймовірний перехід групи Кінаха до антикризової коаліції не є свідченням, що найближчим часом більшість може стати конституційною. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Кость Бондаренко: “Промисловці та підприємці значною мірою залежні від виконавчої влади. Анатолій Кирилович, як головний лобіст українських промисловців та підприємців, мав або отримати надійний захист для тих промисловців та підприємців, які вирішили перебувати у президентському таборі, або ж мусів іти згідно з волею цих промисловців та підприємців. Тут треба звинувачувати не антикризову коаліцію, яка, мовляв, переманила Кінаха, у даній ситуації потрібно звернути увагу, що Президент та його оточення виявилися нездатними організувати безпеку для промисловців і підприємців, які вирішили підтримати Президента і перейти в його табір”.

Антикризова більшість нараховує трохи більше 240 багнетів. Якщо туди увійде група Кінаха, коаліція збільшиться ще на вісім осіб. Це забезпечить коаліції просту більшість при голосуванні навіть без комуністів.
XS
SM
MD
LG