Доступність посилання

ТОП новини

Дмитро Фірташ багатіє в Україні і допомагає багатіти іншим? Які переваги ЄС у переддень 50-річчя? (Огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 21 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі мовиться про те, що ЄС за 50 років «продемонстрував більше єдності, аніж розколів». За даними газет, прибутки англійської компанії Джей-Кей-Екс (JKX Oil & Gas) від продажу газу в Україні зросли вдвічі. А в Німеччині читають сучасних українських письменників.


Впливова британська «Індепендент» пише у середу, що найближчими вихідними в Берліні під Бранденбурзькими воротами, які були раніше символом розколу Європи, а нині навпаки, відбудеться відзначення 50-річчя Європейського Союзу. Британська газета наголошує, що «нині громадяни ЄС можуть вільно їздити по всій території Союзу без віз і часто навіть без паспортів. Ми всі можемо, за невеликими тимчасовими винятками, працювати в будь-якій з країн ЄС. П’ятнадцять країн створили спільну прикордонну охорону. В 13-ти введена спільна валюта. Всі 27 країн підписали Хартію основних прав. Усі скасували смертну кару і всі підкоряються рішенням Європейського суду. За минулі 50 років Європа, часто сама собі дивуючись, продемонструвала більше єдності, аніж розколів». «Індепендент» також наголошує, що «часто ми не помічаємо досягнень. Але ж саме завдяки їм перед дверима Європейського Союзу стоїть ціла черга країн-кандидатів».

Зростає ціна і на українське блакитне паливо

Інша впливова лондонська газета «Файненшел Таймс» відзначає у середу, що «минулорічне підвищення українських цін на газ, яке дуже швидко наближається до середньоєвропейського рівня, призвело до подвоєння прибутків британської компанії Джей-Кей-Екс (JKX Oil & Gas)». Компанія добуває і продає в Україні український газ. І, за словами генерального директора компанії Пола Девіса, які наводить «Файненшел Таймс», після рішення Росії про щорічне підвищення ціни на газ зросла ціна й на українське «блакитне паливо». Девіс вважає, що ціна газу в Україні до 2011 року зрівняється із західноєвропейськими цінами. Прибуток компанії, як інформує «Файненшел Таймс», виріс більше, ніж удвічі, і досяг 109 мільйонів доларів. Нагадаємо лише, що більше як 20-ма відсотками акцій в Джей-Кей-Екс (JKX Oil & Gas), за даними експертів, володіє відомий Дмитро Фірташ, він же має 40 відсотків власності в РосУкрЕнерго. Мінімальний капітал Фірташа експерти оцінюють в 2,5 мільярди доларів.

Психологічний роман українського літератора

А німецька газета «Берлінер Цайтунґ» щойно надрукувала велику рецензію місцевого літературного критика Бриґіти Прайслер на, як вона сама пише, психологічний роман українського літератора з Харкова Сергія Жадана «Депеш Мод». Нагадаємо, що раніше, в 2004 році, роман вийшов українською мовою у видавництві «Фоліо». Німецька газета називає автобіографічний роман Жадана книгою про те, як 19-річні харківські безробітні «намагаються давати собі раду... після закінчення радянської ери» і вести класову боротьбу з власним алкоголізмом. Німецький критик порівнює твір Сергія Жадана з сумішшю європейського класичного модерну Джойса і Дебліна та українського футуризму. Критик Прайслер зауважує, що Жадан «творить з несумісних уламків суті і ідеологічного базису важко визначальний калейдоскоп психотворних сцен» і додає, що «книга Жадана читається із враженням, що автор писав її під впливом великої дози маріхуани».
XS
SM
MD
LG