Доступність посилання

ТОП новини

Луганці відмовляються від послуг ЖЕКів.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську жителі одного з найбільших будинків вирішили відмовитись від послуг німецької комунальної фірми «Дуссманн-Україна». Тепер вони зможуть самі розпоряджуватись своєю квартирною платою.

Підприємство «Дуссманн-Україна» отримало право обслуговувати будинки у центральному районі Луганська минулого року. Попри сподівання очікуване щастя не наступило, німецька фірма не змогла зробити комунальний сервіс кращим, ніж був у їхніх попередників – пострадянських ЖЕКів.

Без ЖЕКу, бо від ЖЕКу користі немає

Про це каже голова ініціативної групи з утворення товариства співвласників багатоквартирного будинку Юрій Вєтров: «Послуг немає! Йдуть тільки самі сплати, а послуг немає! Тривалий час – практично півтори року нас взагалі ніхто не обслуговує. Єдине обслуговування – це сміття вивезуть, двірники трохи приберуть – і все. А народ же платить, і чималі гроші. Дуже багато функцій, які мають здійснюватись по цьому тарифу!».

Самі рішення ухвалюють, самі відповідають

Будинок на вулиці Тараса Шевченка, 4, – так звана «гармошка» – один із найбільших у Луганську. У 504-х квартирах проживають понад півтори тисячі осіб. На загальних зборах мешканців, де вирішили утворити товариство співвласників багатоквартирного будинку (ТСББ), були представники близько 300 квартир. Вони проголосували за створення товариства співвласників багатоквартирного будинку одностайно.

Тепер жителі будинку зможуть самі вирішувати, як витрачати свої кошти, самі будуть складати кошториси, самі будуть відповідати за свій дім. Чи зростуть сплати? Юрій Вєтров вважає це ймовірним: «Питання, зрозуміло, складне, але ми сподіваємось, що психологія жильців зміниться, безумовно. Я вважаю, що поступово будуть сплачувати більше. Тому що будуть укладені договори, і це буде не велика, а власна структура, власна організація».

Збільшити проплату, зменшити тарифи

Після звільнення від від ЖЕКів очікують в першу чергу збільшення бажання у мешканців будинку платити вчасно за усі надані комунальні послуги. Не виключають, що згодом буде можливість і тарифи знизити.

Це визнають і в управлінні ЖКГ Луганської міськради. Начальник планово-економічного відділу управління ЖКГ Лариса Духіна зазначила: «ТСББ ведуть облік тільки по своєму будинку. Звичайно, виходить економія з ПДВ, із накладних витрат, тому що вони не утримують такого апарату управління – у них один бухгалтер і один голова правління, та працює за договором слюсар або зварник. Тому тариф у них виходить приблизно 50 копійок за квадратний метр, а для тих будинків, які платять місту – 85 копійок, і 60 копійок у будинках з ліфтами, які сплачують 1 гривню 13 копійок».

Сьогодні у Луганську існують 98 товариств співвласників багатоквартирних будинків. Однак бажання стати повновладними власниками свого житла висловлюють дедалі більше луганців. Зараз у місті працюють 45 ініціативних груп зі створення товариств співвласників багатоквартирних будинків.
XS
SM
MD
LG