Доступність посилання

ТОП новини

«Красний октябрь» покидає центр Москви.


Сергій Собуцький Київ, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Останні місяці у центрі Москви «доживає» найвідоміша російська кондитерська фабрика «Красний октябрь». Серед її продукції відомі на весь світ шоколадні цукерки: «Красная Шапочка», «Мішка Косолапий», «Альонка» та інші. Понад 100 років підприємство працювало у центрі столиці, проте наразі міська влада переносить фабричні цехи в інше місце. Причина – загазованість повітря та перезавантаження автошляхів у мегаполісі. Втім, прості москвичі вважать інакше. На їхню думку, територія фабрики прийшлась до вподоби будівельникам прибуткової нерухомості.

Хто хоч раз був у Москві, напевне, пам’ятає оригінальну будівлю з червоної цегли на березі річки у центрі російської столиці. Міська влада вирішила – такій панорамі залишатись недовго. Чиновники вважають, що фабрика має переїхати у донедавна промисловий район, далеко від центру міста. За їхніми словами, такий крок – вимога часу: великі підприємства виводяться за межі центрів мегаполісів, оскільки забруднюють повітря і заважають розширювати транспортну інфраструктуру.

Що саме збудують на цьому місці?

Тим часом, багато оглядачів справжньою причиною переселення «Красного октября» вважають територію, на якій підприємство розташоване. Будівельники люкс-апартаментів, торгових центрів та підземних паркінгів давно тішили себе думкою про зведення прибуткової нерухомості на місці фабрики.

Директор музею «Красного октября» Людмила Нумерова наголошує: «З точки зору виробництва, очевидно, це вірне рішення. Проте, з історичної точки зору, це критичний момент – переміщення підприємства з одного місця в інше. Зрозуміло, від цього боляче. Кожен хвилюється, що буде потім».

Більшовики продовжили справу німецького підприємця

Фабрика була започаткована 1867 року німецьким цукровиробником Теодором фон Ейнемом. Він інвестував у придбання найсучаснішого обладнання для підприємства. У 1918 році, після приходу до влади більшовиків, фабрика була націоналізована.

Директор підприємства Юрій Єгоров розповів: «У 1920 році виробництво шоколаду відновилось, фабрику перейменували у «Красний октябрь». Цей район Москви назвали Октябрьским. Напроти нас, на іншому березі річки, була фабрика «Красний текстиль». Але її переміщують теж. Вони йдуть в інший район міста, а там буде бізнес-центр та люкс-автопарк».

За словами чиновників, поки ще остаточно не зрозуміло, що буде на місці «Красного октября». Щоправда, архітектори обіцяють залишити у новому ансамблі один червоноцегляний корпус підприємства.
XS
SM
MD
LG