Доступність посилання

ТОП новини

Які основні перешкоди на шляху Сербії до ЄС?


Анамарія Рамач Белград, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У час розвалу колишньої Югославії всім колишнім республікам було запропоноване приєднання до Європейського Союзу. Прийом був обумовлений виконанням чітких умов, зокрема перебудовою політичної та економічної систем.

Першою, котра виконала поставлені умови після 8-річної перебудови стала Словенія. Було це на початку травня 2005 року. Щодо інших колишніх югославських республік, Хорватія торік стала кандидатом, а Македонія підписала Угоду про стабілізацію та асоціацію. Минулого тижня таку угоду з Євросоюзом парафувала і Чорногорія.

Єдиними країнами, котрі ще мають вступити на європейський поріг, залишилися Боснія і Герцеговина та Сербія. Від уряду в Сараєві вимагають реформ поліції, та співробітництва з Міжнародним трибуналом у Гаазі. Щодо Сербії, то основою умовою для продовження першого етапу переговорів залишається співробітництво з Гаазьким трибуналом, а саме, видача обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів. Переговори Брюсселя з Белградом були перервані на початку травня минулого року.

Сербські політики дбають насамперед про себе і маніпулюють?

Які основні перешкоди на шляху Сербії до Європейського Союзу та які реформи необхідно провести для успішного завершення переговорів? Про це політичний аналітик, член керівництва Форуму для міжнародних відносин європейського руху у Сербії Борівой Ерделян сказав: «Громадяни Сербії і керівники суспільства, політики торгують тим європейським шляхом. Насправді вони маніпулюють у бажанні придбати чи зберегти владу. Це все відкладає шлях Сербії до Європи. Не лише до Європейського Союзу, але і до цих перших угод про приєднання, а усі найбільші перешкоди добре відомі – від Гааги до інших».

За словами пана Ерделяна, дослідження громадської думки не є дуже надійним показником, бо серед багатьох людей досі існують стереотипи чи підозра щодо ЄС. Люди, насамперед у місцевостях із традиційним сербським менталітетом, бояться, що ЄС є згубною небезпекою для Сербії, оскільки з ним прийдуть нові закони, які будуть забороняти місцеві звичаї, як, наприклад, варити самогон, сербську ракію, сливовицю.

Борівой Ерделян: «Перед усіма обов’язками, які добре відомі, від Гааги, до інших реформ, в економіці, у праві і всіх інших ланках публічного життя громадяни Сербії мусять у своїх головах розібратися, що таке Європа, що їх там чекає і що вони повинні виконати для цього».

Сербська молодь за євроінтеграцію

Молодші люди, передусім у містах, до ЄС ставляться з прихильністю. Перехожі на вулиці Белграда зазначають:

– Звичайно, я би хотів, аби Сербія увійшла до ЄС, найбільше через візові пільги, оскільки часто подорожую і завжди стикаюся з великими проблемами, коли хочу отримати візу, насамперед коли йдеться про країни Шенгенської угоди.

– Я дуже хотіла б, аби Сербія увійшла до ЄС, насамперед через запровадження європейських стандартів, як в економіці, так і у правосудді та освіті. Тоді б краще жилося у цій країні, люди б мали вищі зарплати, легше би знаходили роботу за фахом і ймовірно, було б менше корупції у всіх сегментах суспільства.


Продовження переговорів з Брюсселем буде одним із основних завдань нового уряду Сербії. Переговори про його формування тривають від середини лютого. Поки що, безрезультатно.
XS
SM
MD
LG