Доступність посилання

ТОП новини

Новий міністр закордонних справУкраїни їде до Брюсселя


Богдана Костюк Київ, 26 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні новопризначений міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк розпочинає свій перший закордонний візит – до Брюсселя, на переговори з чільниками Європейського Союзу. Тим часом, і в Україні, і у Європі досі жваво обговорюють прихід фахового економіста Яценюка до зовнішньополітичного відомства України.


Арсеній Яценюк був добре знаний у ділових колах Європи. Тепер Європа має можливість ознайомитися з його дипломатичними здібностями. Посол Німеччини, держави, яка головує в Євросоюзі, Райнгард Шефферс напередодні заявив, що Арсеній Яценюк є людиною професійною і він дбатиме про інтереси України на новій посаді. Офіційному Берліну також до вподоби поміркованість і стриманий характер новопризначеного міністра закордонних справ України.

Голова комісії із закордонних справ польського Сейму (парламенту) Павел Залевскі в інтерв’ю радіо Свобода наголосив: "Він розуміє, що ідучи до Євросоюзу, Україна також повинна мати гарні стосунки з Росією. Вважаю, що пану Яценюку, який має за собою міцний політичний мандат, буде під силу здійснювати таку прагматичну, але водночас європейську політику. Сподіваюся, це призначення зміцнить позиції України в Європі і відкриє їй шлях до Євросоюзу".

Нині у Брюсселі європейська інтеграція України “у практичній площині”. Тобто, створення зони вільної торгівлі, спрощення візового режиму і робота над посиленою угодою між Україною та ЄС – будуть лейтмотивом переговорів Арсенія Яценюка з комісаром Єврокомісії із зовнішніх питань Бенітою Ферреро-Вальднер, з віце-президентом Європарламенту Мареком Сівцом та іншими поважними представниками ЄС.

Взагалі, призначення Яценюка міністром закордонних справ і його візит до Брюсселя українські політологи вже назвали “євро-інтеграційною перемогою Президента Ющенка”. Київський політолог Анастасія Безверха каже: "Той факт, що призначена людина, тобто проголосована парламентом, проголосована більшістю, і плюс це людина Президента – це вже певна перемога. Будемо сподіватись, що зовнішня політика України отримає, нарешті, свою системність. І звичайно, показовим є той факт, що міністр їде з першим своїм візитом не до Москви, а все-таки до Брюсселя. І будемо сподіватись, що напрямки зовнішньої політики, які були декларовані Президентом як проєвропейські, будуть виконані".

На це сподівається і більшість українських громадян: згідно з опитуваннями Центру "Демократичні ініціативи", більшість громадян України воліє жити за європейськими стандартами.
XS
SM
MD
LG