Доступність посилання

ТОП новини

З погляду Євросоюзу Україна політично не прогнозована


Галина Терещук Львів, 26 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Україна після парламентських виборів не подає чітких політичних сигналів Європейському Союзу». Про це заявив у Львові на Європейському дискусійному форумі колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський. Відомий політик називає себе адвокатом і порадником України на шляху до ЄС. Публічна дискусія за участі представників української громадськості на теми взаємодії України та Євросоюзу відбулась сьогодні у Львові, а у найближчі дні переміститься на схід – у Дніпропетровськ та Донецьк.

Олександр Кваснєвський (ліворуч) під час прес-конференції
Олександра Кваснєвського європейські політики називають «одержимим Україною». У Європі на багатьох поважних зібраннях жартують: «О якщо є Кваснєвський, то знову не обійдеться без України».

Олександр Кваснєвський: «І вважають це за одержимість. Це не одержимість, це моє глибоке переконання. Говоримо про державу і народ, без якого 21-22 століття в Європі будуть нереальні».

У Польщі, зауважив пан Кваснєвський, більшість людей переконані, що місце України в НАТО і Євросоюзі. Натомість в Україні щодо цих перспектив панують і надалі політичні суперечки.

Євросоюз розглядає Україну через російський контекст

Олександр Кваснєвський назвав кілька труднощів, які є на шляху України до ЄС. Передусім Європейські країни розглядають стосунки з Україною через призму російського контексту, а саме – як вони вплинуть на відносини Європи з Росією.

«Друга проблема полягає в тому, і це не залежить від України, що Євросоюз переживає кризу втоми, чимало лідерів і людей виступають проти розширення ЄС. Україна має подумати, що зробити, щоб німці, французи, голландці, англійці, іспанці повірили, що є сенс у розширенні ЄС, і там місце України. Однак саме від України необхідно більше активності», – зазначив Олександр Кваснєвський.

Замість ЄС Україна обрала політичні баталії

Натомість, каже Олександр Кваснєвський, Україна розмінює свій дорогоцінний час на дрібні політичні баталії, замість того, щоб працювати на європейську перспективу. Уже рік після виборів, а Україна і далі є для Європи політично непрогнозованою.

Олександр Кваснєвський: «Світ має знати, про що йдеться президентові, прем’єрові, опозиції. Коли я був президентом, змінилось 6 урядів, але завжди польська політика була передбачуваною. Власне, такого сигналу від України потребує європейська спільнота».

Президент і прем’єр мають організувати якнайкращу координацію і співпрацю різних органів влади на користь держави, а українці, водночас мають повірити у себе і знати, що місце України у Європі.

Доповідь колишнього польського президента на тему євроінтеграції України була лаконічною і чіткою. Присутні у Палаці Потоцьких представники влади та громадськості слухали виступ польською мовою, без перекладу, що заімпонувало Олександрові Кваснєвському. Він оцінив це як європейськість Львова і львів’ян, котрі прагнуть порозуміння.

А ось у Дніпропетровську і Донецьку Олександр Кваснєвський виступатиме російською, щоб краще, за його словами, донести до мешканців цих регіонів, важливість вступу України до ЄС і розповісти про ті перспективи, які відкриє європейська спільнота для України.
XS
SM
MD
LG