Доступність посилання

ТОП новини

«Україна: регіональні акценти» – нарада Ющенка з головами обласних та районних державних адміністрацій


Тетяна Ярмощук Київ, 27 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент збирає нараду голів обласних та районних адміністрацій. Чи порушуватимуться на ній найбільш чутливі питання у відносинах керівництва країни з місцевими органами влади? Хто має призначати голів обласних адміністрації? Яка процедура їхнього звільнення? І як вирішиться ситуація із звільненими та поновленими керівниками обласної та районних держадміністрацій?


Якщо Президент не виконає судове рішення і не поновить Євгена Жовтяка на посаді, звільнений-поновлений керівник Київщини не виключає, що звертатиметься до Європейського суду. Про це пан Жовтяк заявив в інтерв’ю Радіо Свобода: “Є нерозуміння того, що рішення суду потрібно виконувати, незалежно від того, подобається воно чи ні. У ситуації, що склалася, я діятиму виключно в рамках закону. Можливості, які передбачені чинним законодавством, для виконання рішення суду не вичерпані. Якщо протягом 15 днів після проголошення суду воно не буде виконане, у мене з’являються усі правові підстави звертатися до Європейського суду зі скаргою на бездіяльність Президента по виконанню рішення суду”.

Нинішня проблема, на думку політолога Олеся Донія, полягає у відсутності правової свідомості у керівників держави: “Ситуація могла б змінитися, якби українська еліта мала розуміння зміни такої політичної свідомості і показувала б на власному прикладі такі зміни. Натомість українська політична еліта всіляко підтверджує, що і вона не хоче жити за законами, причому як біло-блакитна, так і помаранчева. І можливо, це більше зараз видно на прикладі помаранчевих політиків, тому що вони приходили якраз під гаслами виконання законності. На жаль, Віктор Ющенко отримавши посаду Президента, своєю діяльністю засвідчує, що він хоче бути над законами”.

Удосконалення українського законодавства. Такий вихід із ситуації, що склалася бачить політолог Олександр Палій: “У законодавстві потрібно чітко прописати норму, що буде, якщо іде невиконання якогось закону, положення чи судового рішення кимось із чиновників. Причина тут у недосконалості законодавства. Не прописаний механізм призначення конкретних посадових осіб у разі, якщо немає відповідної волі Президента. Нехай депутати ухвалять відповідний закон і після цього ця ситуація буде внормована. В іншому випадку нинішню ситуацію розв’язати неможливо, тому що Президент, не виконуючи ці рішення, не дає можливості встановити якесь інше рішення, яке було б альтернативним”.

Два тижні тому Верховний Суд поновив Євгена Жовтяка на посаді голови Київщини. Але Віктор Ющенко ще й досі не звільнив нинішню голову Віру Ульянченко. Натомість у червні минулого року депутати Харківської облради двома третинами голосів висловили недовіру голові облдержадміністрації Арсену Авакову. Але Президент не ухвалив рішення про його відставку, як це передбачено 118-ою статтею Конституції.
XS
SM
MD
LG