Доступність посилання

ТОП новини

Янукович перебуває з візитом у Брюсселі


Наталія Вікуліна Брюссель, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр України Віктор Янукович прибуває з візитом до Брюсселя. Він зустрінеться з керівниками європейських інституцій та візьме участь у відкритті виставки в Європарламенті, присвяченій Голодомору в Україні 1932-33 років.

За останні півроку прем’єр Янукович уже втретє відвідує Брюссель, і, як і у попередні рази, програма його візиту є напруженою. Керівник українського уряду зустрінеться зранку з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. Після цього Віктор Янукович буде присутнім на церемонії підписання Протоколу до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та Євросоюзом про приєднання Болгарії і Румунії. Цей документ Київ та Брюссель підписують через те, що до Євросоюзу цього року вступили ці дві країни.

Під час візиту Януковича представники України та ЄС також підпишуть угоду про торгівлю текстильною продукцією – цей документ дозволить торгувати текстилем без будь-яких обмежень і діятиме до того часу, як Київ вступить до СОТ.

Український Прем’єр зустрінеться також із Верховним представником ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єром Соланою.

Згідно з повідомленнями, у другій половині дня Віктор Янукович буде присутнім на офіційному відкритті фотовиставки в Європарламенті, присвяченій Голодомору в Україні 1932-33 років.

Як відомо, до середині травня в Європарламенті триває збір підписів під резолюцією про міжнародне визнання Голодомору в Україні геноцидом. Автори резолюції пропонують серед іншого засудити всі ті сили в пострадянських державах, які заперечують злочини комунізму і вихваляють Сталіна та його дії.

Фотовиставка допоможе євродепутатам та іншим відвідувачам краще зрозуміти трагедію українського народу в 30-х роках. Один з авторів резолюції, віце-президент Європарламенту Марек Сівець Радіо Свобода сказав: «Зібрати необхідну кількість підписів непросто, але я дуже пишаюся тим, що ми донесли цю тему ближче до громадської думки на Заході. Для відвідувачів виставки фотографії виглядають як фільм жахів, а не як частина реальності, що стосувалася багатьох людей – 3 або 4 мільйонів, але точної кількості жертв не знає ніхто».

Віктор Янукович проведе зустріч також із головою Європарламенту Гансом-Ґертом Поттерінгом та виступить із промовою на Комітеті Європарламенту із закордонних справ.
XS
SM
MD
LG