Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство у суді – чи мали українські правоохоронці посиленно захищати російського бізнесмена, підозрюваного у здирництві, поза залою суду?


Віола Бурда, Надія Шерстюк

ГЛАС НАРОДУ:
ХТО ТАКИЙ МАКСИМ КУРОЧКІН?
Марк, пенсіонер, колишній тренер футбольної команди:
- Це підприємець, не українець, але він не туди вліз, от і вбили…За що, я не знаю, але здогадуюся…
Марія Іванівна, пенсіонерка, зараз роздає листівки:
- Ось якраз читаю, що його вбили…Московський бізнесмен, хотів захватити "Озьорки", самі ж свої його і вбили…
Олег, дизайнер:
- По-любому, це замовне вбивство.. Значить, він щось погане робив. Зараз за гроші де хочеш вб''ють, навіть у Гімалаях — знайдуть і вб''ють…
Оксана, викладач, Молдова:
- Якщо воно замовне, то його не розкриють, звичайно…
Олександр Борисович, пенсіонер, водій:
- Нізащо не вбили б, видно, великі гроші були там закручені. Але все таки можна було його якось захистити, бронежилет на нього вдягти, шкода людину…
Валентина Григорівна, швея:
- Якщо вже трьох його соратників розстріляли так само — вже ж можна було думати, що сам Курочкін у небезпеці.. Україна не була зацікавлена, щоб зберегти йому життя…


Виклик для української міліції?

“Я не хочу помирати! Прошу мене випустити!” — це були майже останні слова Максима Курочкіна перед смертю. За кілька хвилин він отримає постріл в серце зі снайперської гвинтівки у дворику Святошинського районного суду Києва. Вбивство відомого російського кримінального авторитета породило низку версій і клубок нерозв’язаних питтань, кому вигідна його смерть. Чому правоохоронці не вберегли підсудного майже у стінах Феміди? Чи потягне за собою смерть бізнесмена перерозподіл сфер впливу?

Убивць було двоє, спортивної статури, одягнені були у маски і куртки чорного кольору, зникли з місця злочину на автомобілі "Мазда",— так описує підозрюваних у вбивстві Курочкіна заступник міністра внутрішніх справ Микола Куп’янський. На засіданні уряду Прем’єр Віктор Янукович зажадав від міністра внутрішніх справ Василя Цушка звіту щодо розслідування резонансних справ. Сам головний міліціонер країни, попри вранішні наміри, поки що не збирається подавати у відставку. У Секретаріаті Президента України це вбивство назвали професійним викликом міліції. Як конвой допустив смерть Курочкіна на території суду, тим більше, що сам Курочкін попереджав суддів, що на нього готується замах, і просив, щоб його випустили на підписку про невиїзд. Пояснює заступник міністра ВС Микола Куп’янський:

“Там перед входом ведуться будівельні роботи, і лежить купа будівельних матеріалів. Машина підійшла близько до входу, наскільки змогла…”

Довідка:
"Курочкін Максим Борисович, громадянин Росії, 38 років. У кримінальних колах відомий під прізвиськом "Скажений Макс". Народився в родині дипломатів. Свій перший мільйон заробив у 25 років, а у 29 його вперше затримали за здирництво. З іменем Максима Курочкіна пов’язують минулорічний конфлікт з перерозподілом прав власності на дніпропетровський ринок "Озерка". Також він був співласником двох великих готелів, кількох обленего та ринків. Під час президентських виборів 2004 року підприємець став виконавчим директором Російського клубу – неурядової організації, метою якої проголошувався розвиток діалогу між громадськими, політичними й діловими колами Росії й України. Сам Курочкін зізнавався, що фінансував передвиборчу кампанію прогресивної соціалістки Наталії Вітренко. У листопаді минулого року за постановою Голосіївського суду Кимєва Максима Курочкіна затримали в аєропорту Бориспіль. Його звинувачували у здирництві".


Маючи таке кримінальне минуле і такий капітал, Курочкін був приречений, каже адвокат і давня знайома бізнесмена Тетяна Монтян – вона вчилася разом із Максимом Курочкіним. На її думку, він приїхав в Україну, щоб врятуватися від кулі.

“Я йому передрікала, що його “грохнуть” ще “на картоплі” 1989 року. Він ішов до такого фінішу все своє життя. Питання було лише в часі – коли і хто його “грохне”. Він сам себе вбив і неважливо, чиїми руками. Це його характер – він завжди поводився так і так ставився до життя, що провокував у оточуючих бажання вбити його як скаженого собаку. Якщо є мета вбити когось – за наявності достатньї кількості часу, грошей і натхнення жертва є приреченою. Його ніхто не міг би врятувати. Я думаю, його хотіли вбити в Росії, і він шукав порятунку в Україні – інакше навіщо б він сюди їхав, знаючи, що його тут заарештують? Але він вибрав не ту тюрму. Треба було їхати в США – можливо, там його хтось і захистив би, в броньованій камері…Він до останнього не просив посиленого захисту, чому охорона мала з ним носитися, якщо він сам не дав розлогих пояснень і аргументів, хто його хоче вбити, за що? Я думаю, його застрелили, бо побачили, що Курочкін стає неадекватним і може намолоти в суді казна-що…А вбивство розкрите не буде, я сумніваюся, що снайпер(чи двоє) ще живі…”

Постать Курочкіна тісно пов’язують зі впливовими російськими політиками. Під час минулих президентських виборів, очоливши Російський клуб, бізнесмен відверто підтримував кандидата Януковича. Депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін заявив, що вбивство може мати політичний мотив. Втім, Директор інституту країн СНД Володимир Корнілов відкидає політичну складову і називаю таку версію хиткою . Бізнес став причиною смерті Максима Курочкіна, адже все його оточення періодично зазнавало обстрілів у прямому розумінні цього слова. Тим, хто уважно стежив за перипетіями довкола дніпропетровського ринку “Озерка”, цілком зрозумілі мотиви вбивства “скаженого Макса”, каже Володимир Корнілов. Не розглядає політичну версію вбивства і українська міліція, повідомив заступник міністра внутрішніх сил Микола Куп”янський. І оглядачі, і міліція схиляються до версії кримінальних розборок – передусім, які стосуються ринку “Озерка”.

Згадати “Озерку”

Дніпропетровський ринок «Озерка»
(© RadioSvoboda.Ua)
Суперечки за дніпропетровську "Озерку" — ринок із багатомільйонним річними обігом – тривали майже три роки. Право власності на торговельне підприємство відстоювали не тільки у судах, але й на вулиці, зі зброєю в руках.

Конкурс з продажу пакету в понад 94% акцій "Дніпропетровського центрального ринку" провели у жовтні 2004-го року. Його переможцем визнали ТОВ "РегіонОптСервіс", яке пов''язували із російським бізнесменом Максимом Курочкіним, він купив "Озерку" за 50 млн. грн.

2005-го року Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактами перевищення службових повноважень співробітниками регіонального відділення Фонду держмайна України під час приватизації "Озерки". Розслідування цієї справи так і не завершили. Тим часом тривала судова суперечка між сторонами, кожна з яких вважала себе власником ринку: держава в особі Фонду держмайна, фірма "РегіонОптСервіс" та колективне підприємство "Центральний ринок", яке раніше було орендарем майнового комплексу ринку і яке пов''язують з групою "Приват".

У кожного із трьох по десятку ухвал різних судів, які суперечать одна одній. Торік, улітку Верховний Суд намагався поставити крапку у конфлікті: скасував одразу усі судові рішення і визнав "Озерку" державною власністю. Однак така ухвала задовольнила не всіх.

Восени паперове протистояння перейшло у збройний конфлікт.Півсотні молодиків спортивної статури з вибухопакетами, цеглою та пістолетами з гумовими пулями спробували штурмували будівлю ринку. Але напад не вдався. Сторони конфлікту тоді звинувачували одна одну в організації штурму. Адвокат КП "Центральний ринок" Вадим Єсауленко сказав Радіо Свобода, що всі нитки в цій історії ведуть до бізнесмена Максима Курочкіна, який неодноразово заявляв, що є справжнім власником "Озерки".

У грудні минулого року у Дніпропетровську невідомі вбили голову правління ВАТ "Дніпропетровський центральний ринок" пана Воробйова, який теж заявляв про себе як про справжнього власника — казав, ніби перекупив ринок у Курочкіна.

Кілька тижнів тому Валентина Семенюк зробила заяву, що Фонд держмайна України має намір повторно продати "Озерку" і зробить це вже до кінця року. Цього разу, запевнила Валентина Семенюк, приватизаційний аукціон організують максимально відкрито для громадськості, а не "під дулами автоматів", як було 2004-го року.

Проте сам Максим Курочкін відкидав свою причетність до здійснення ним корупційних оборудок навколо "Озерки", про що він заявляв у передачі "Свобода слова" на каналі Айсітіві. Уривок його розмови з тоді ще міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком:

“Подія купівлі ринка “Озерка” була. За нього я заплатив 10 млн. доларів і змушений був перепродати його росіянину, так що гроші залишилися в бюджеті країни. А працюють там люди Ігоря Коломойського! Оце нормально! Оце корупція!..”

“Такі злочини всі бачили тільки в кіно” – заступник міністра МВС про вбивство Курочкіна

Українські політики як один твердять: зухвале вбивство російського бізнесмена Максима Курочкіна “не додає іміджу України”. Найгостріше на снайперський постріл у відомого громадянина Росії зреагував посол цієї держави в Україні Віктор Чорномирдін: “Що це за суди, де пудсудних не охороняють? Це безпрецедентний випадок!”. Росія вже заявила, що буде тримати зв’язок з українськими правоохоронцями щодо розслідування справи про вбивство Курочкіна. За словами російського посла, Курочкін не скаржився на умови утримання в СІЗО, тому посольство не вважало за потрібне втручатися щодо охорони бізнесмена.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

Матеріали до теми:

• Зв’язок політики, бізнесу й криміналу: повернення у початок 90-х? • Вбивство Максима Курочкіна – політичні й бізнесові версії. Росія і Польща у боротьбі за Україну. (Огляд європейської преси) • Курочкіна вбили під носом у міліції • Російський бізнесмен Максим Курочкін залишиться під вартою • Справа Курочкіна: з міжнародного розшуку в руки міліції. • Росiйський бiзнесмен Курочкiн заявляє, що фiнансово пiдтримував «Народну опозицiю» Наталії Вiтренко на парламентських виборах

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG