Доступність посилання

ТОП новини

Іранське телебачення показало затриманих британських моряків


Людмила Ваннек Прага, 29 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Єдину жінку, яка є серед 15-ти британських військовослужбовців, захоплених іранцями в територіальних водах Іраку, пообіцяли відпустити вже сьогодні. Такій обіцянці передував дипломатичний тиск Великої Британії на Іран і ціла низка заяв із Лондона на найвищому рівні. Увечері в середу арабське телебачення в Ірані показало британську жінку, яка про своїх викрадачів каже: «Вони поводили себе дуже миролюбно, гостинно, дуже милі люди».


У 26-ти літньої британки Фей Терні вдома маленька донька. Їй три рочки. Побачити дівчинку – найбільше бажання молодої матері, яка обрала собі чоловічу професію. Адже Терні – єдина жінка серед 15-ти членів особового складу корабля британського військово-морського флоту, що патрулював територіальні води сусіднього з Іраном Іраку.

У середу ввечері іранське телебачення показало відеозапис, з якого видно, що Фей Терні передає, з дозволу іранської влади, листа своїй родині. (Також чути її голос): «Ми, як виглядає, зайшли в їхні територіальні води. Вони поводили себе дуже миролюбно, гостинно, дуже милі люди. Вони пояснили нам, чому нас заарештували. Не було ніякої агресивності, нам не зробили нічого поганого. Вони були дуже гречні».

Окрім Терні, яка у відеокадрі має на собі чорну хустину хіджаб, можна побачити і кількох моряків під час їжі. Не зрозуміло, однак, коли саме був зроблений запис, чи всі 15 військових перебувають там, як і те, чи не була заява жінки зроблена під примусом іранських військових?

Коротко перед демонстрацією відеозапису британське телебачення оприлюднило кілька заяв на найвищому рівні про те, як діятиме Велика Британія , доки Іран не звільнить затриманих моряків. Ось як сказав у своєму виступі в Палаті громад парламенту британський прем’єр Тоні Блер: «Ми сподівалися їх негайного звільнення. Цього не сталося. Тож наспів час посилити дипломатичний і міжнародний тиск, щоб іранський уряд зрозумів: він перебуває у цілковитій ізоляції із цього питання».

Таку ж жорстку позицію висловила і міністр закордонних справ Великої Британії Маргрет Беккет, яка перервала свою подорож до Туреччини і повернулась до Лондона: «Ми ініціюємо замороження всіх інших офіційних двосторонніх справ з Іраном до вирішення цієї ситуації. Ми продовжимо приділяти увагу решті аспектів нашої політики щодо Ірану і триматимемо їх під пильним наглядом».

Отже, Іран перебуває під пильним наглядом, а доля британських моряків – під наглядом міжнародної спільноти. Пізно увечері в середу речник Держдепартаменту США Том Кейсі закликав: «Належною відповіддю з іранського боку було б відпустити їх, відпустити неушкоджених, і дати їм можливість повернутися до своїх обов’язків, які вони виконують в інтересах іракського народу».

Власне, те, що інцидент стався саме на території Іраку, спробував довести британський віце-адмірал Чарльз Стайл, показавши журналістам мапи і назвавши координати інциденту.

Матеріали до теми:

• Великобританія перериває будь-які відносиниз Іраном, доки він не звільнить затриманих британських моряків • Іран затримав 15 представників військово-морських сил Великобританії у Перській затоці • Знову про іранську ядерну програму і нові санкції щодо Тегерана • «Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП», – держсекретар США про Іран. • Президент Ірану вкотре заявив, що країна не припинить розвиток власної ядерної програми.
XS
SM
MD
LG