Доступність посилання

ТОП новини

Розпуск парламенту. Наразі на словах


Тетяна Ярмощук Київ, 29 березня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Якщо парламентська більшість не відповідатиме вимогам Конституції, доведеться проводити дострокові парламентські вибори, каже Президент. І запрошує керівництво Верховної Ради на консультації. Коаліція скликала збори. А Віктор Янукович критикує Віктора Ющенка.

Виступ Президента під час робочої поїздки до Луганської області. 29 березня 2007 року
Президент вказує на ознаки нелегітимності коаліції та сформованого нею уряду. Аргументація: за Конституцією коаліція формується депутатськими фракціями, а не індивідуально, як це відбувається зараз.

Окрім того, наголошує Віктор Ющенко, парламент схвалив нелегітимний Закон “Про Кабінет Міністрів”, системно порушує Конституцію та обмежує конституційні права громадян: “Як Президент, я хочу засвідчити, я ніколи не допущу переформатування парламентської більшості поза вимогами норм Конституції. Якщо якісь політичні сили вважають, що вони претендують на 300 голосів і про це заявляють декілька разів, що в парламенті буде 300 голосів коаліції – будь ласка, тоді треба прийняти політичне рішення: проводимо дострокові парламентські вибори, ідіть, апелюйте до громади і, якщо вона вам так довіряє і вас так любить і передає вам 300 мандатів, тоді можна говорити про створення такого типу більшості в українському парламенті”.

Янукович критикує Ющенко, а депутат Волга закликає не визнавати можливий указ про розпуск парламенту

Про це Віктор Ющенко заявив, перебуваючи у Луганську. А Віктор Янукович у Донецьку назвав заяви Віктора Ющенка безвідповідальними та помилковими, а також висловив сумнів, що Президент таки зважиться розпустити парламент.

Якщо Президент підпише указ про розпуск парламенту, це матиме всі ознаки державного перевороту. Так в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував ситуацію соціаліст Василь Волга: “Коаліція має діяти, захищаючи державний суверенітет та устрій конституційний в Україні, не визнаючи указ Президента та діяти відповідно. Всі інституції мають діяти відповідно до ситуації, що складеться. Що стосується Міністерства внутрішніх справ, то воно має діяти виключно в межах Конституції та Закону “Про міліцію”. Крім того, є низка нормативних актів та законів, які регулюють діяльність всіх підрозділів МВС, включаючи внутрішні війська. Все розписано”.

Опозиція розпуск парламенту вважає єдиноможливим рішенням. Бютівець Олег Білорус зазначив: “Для народу це було б найкращим рішенням, тому що народ вручив мандат одним політичним силам, а інші його перекупили на свою користь. Цього народ нікому дозволити не може, кого вибрав, ті й повинні працювати на народ”.

Усе залежатиме від Конституційного суду і вулиці?

Рішення Президента щодо розпуску Верховної Ради залежатиме від того, як поведуть себе Конституційний Суд та вулиця. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Віктор Небоженко: “Якщо опозиція виявиться слабкою, і демонстрація сили у суботу та неділю виявиться непереконливою, то, я не думаю, що він правильно вчинить, якщо підпише указ. З одного боку йому потрібно спиратися на конституційне рішення, а з іншого боку – на вулицю. Якщо цих двох факторів немає, то я думаю, що підписання указу теж буде авантюризмом”.

На 31 березня опозиція запланувала у Києві масові акції протесту. А коаліція обіцяє вивести на вулиці столиці своїх прихильників.

Матеріали до теми:

• Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту? • "Розпустити не можна залишити" – указ про розпуск парламенту готовий і тільки чекає президентського автографа • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів • Комітет національного порятунку знову рятуватиме?
XS
SM
MD
LG