Доступність посилання

ТОП новини

Навколо захоплених Іраном 15 британських вояків: конфлікт загострюється


Зиновій Фрис Прага, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Однією з найголовніших міжнародних тем залишається конфлікт навколо захоплених Іраном 15 британських моряків. Лондон продовжує наполягати, що піхотинців захопили у територіальних водах Іраку. Натомість Іран переконує, що може надати всі документи, які свідчать, що британські вояки вторглися у води Ірану.

У неділю своє слово з приводу ірансько-британського конфлікту висловив Європейський Союз. Канцлер Німеччини Анґела Меркель, країна якої головує зараз в ЄС, заявила: "Захоплення 15-х британських моряків показує, з ким ми маємо справу. І тому я знову кажу, що в цій ситуації Велика Британія має повну підтримку Європейського Союзу. Ми вимагаємо негайного звільнення 15-х британських солдатів".

МЗС Ірану: ЄС просимо не втручатися

Іран, у свою чергу, закликав Європейський Союз не втручатися у питання затриманих британських моряків: "Ми вважаємо, — заявив представник міністерства закордонних справ Ірану, — що європейським представникам варто звернути увагу на свідчення та існуючі документи, перш ніж безпідставно підтримувати британський уряд. МЗС Ірану виступає проти втручання у двостороннє питання, яке торкається Ірану та Великої Британії і закликає британський уряд безпосередньо з Іраном знайти вихід із ситуації і утриматися від дій, які ускладнюють ситуацію і гальмують вирішення питання".

А за словами міністра закордонних справ Ірану Манучера Моттакі, його країна очікує, що Лондон "змінить свою поведінку".

Із закликом негайно звільнити моряків виступив президент США Джордж Буш: "Іран повинен відпустити моряків. Вони ні в чому не винні, вони не зробили нічого поганого. Їх затримали безпідставно. Це поведінка, яку неможливо вибачити".

Іранські студенти: ні – компромісу з Лондоном!

А тим часом у Тегерані студенти-ісламісти організували у неділю бурхливу демонстрацію біля посольства Великої Британії. Учасники демонстрації, близько 200 осіб, закидали посольство камінням і петардами, вимагаючи вислати посла Великої Британії. Студенти також закликали владу Ірану не йти на компроміс з Лондоном у питанні про полонених британських моряків.

Поліція витіснила демонстрантів від посольства. З дипломатів ніхто не постраждав.
XS
SM
MD
LG