Доступність посилання

ТОП новини

Найважчі ребуси судоку на світовому змаганні у Празі вигадала родина із Закарпаття


Людмила Ваннек Прага, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як провести своє дозвілля? Такою проблемою не переймаються фани гри судоку, для яких ця головоломка-пазл із числами стала не тільки способом заповнити вільний час, а й можливістю перевірити себе на кмітливість у міжнародному масштабі!

У минулі вихідні у Празі закінчився чемпіонат світу з розв’язання судоку. Таке світове змагання пройшло вдруге, і цього разу найкращим виявився американець Томас Снайдер. Серед 141-го учасника із 32-х країн українців цього разу не було.

Японці, для яких судоку – традиційна гра і які й вигадали її назву (що в перекладі з японської означає «логічне розв’язання числових ребусів»), отримали першість тільки у командному заліку і срібло в особистому.

Україна не була представлена у змаганні як учасник, все ж без неї не обійшлося. Адже найтяжчі ребуси судоку цього року вигадала родина із Закарпаття. Про це розповів Радіо Свобода голова світової федерації судоку і президент нинішнього чемпіонату Вітезслав Куодедка і додав: «Мені дуже шкода, що наші українські друзі цього року не беруть участі в чемпіонаті в Празі. Та все ж Україна у нас представлена. Є тут родина Горбачукових із Ужгорода, це мої друзі, вони належать до одних із найкращих авторів загадок судоку. Вони створюють судоку-ребуси. Так що Україна має тут таке своє невелике представництво».

Судоку – гра, побудована на логічному доповненні ряду чисел, які розміщені у квадраті 9 на 9 віконечок. Варіантів комбінацій чисел існує понад 5 з половиною мільярдів! Нинішній вигляд гри остаточно оформив американець Гарвард Ґарнс у 1979 році. Справжній судоку-бум розпочався два роки тому, коли судоку-ребуси почали передруковувати газети.

Що ж захоплює у цій грі фанів, яких стає у світі дедалі більше?

Учасник чемпіонату ірландець Лерд: "Мені подобається, що це як розумовий виклик – спробувати вирішити це!".

Учасниця зі Сербії Войнович: "Я почала цим займатися 3 роки тому, побачила в якійсь газеті такий ребус і почала його розгадувати і... захопилася".

А, скажімо, португалець Карвало вважає таке захоплення грою дуже корисним: "Це дуже добре для нашого мозку. Це сильно допомагає, і я набагато сильніше розслабляюсь, коли граю в судоку".

Можливо, це і є відповіддю на запитання, чому кількість фанів цієї гри у світі невпинно зростає. До фанів судоку належить і чеський президент Вацлав Клаус, який особисто відвідав празький чемпіонат світу.

Матеріали до теми:

• Другий чемпіонат світу з судоку відкрився в Празі без офіційної делегації з України. Але з українськими ребусами в програмі
XS
SM
MD
LG