Доступність посилання

ТОП новини

Ужгородських учнів зніматимуть на відео… в туалетах


Надія Петрів Ужгород, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відеокамери у туалеті, коридорах та на вулиці встановили в одній з ужгородських шкіл. Дирекція каже: крок вимушений. Поведінка учнів погіршилася настільки, що контроль за дітьми потрібно посилити. Правники у таких заходах порушення прав людей не бачать. А самі учні зізнаються: хуліганських вчинків в школі суттєво поменшало.

Зіпсувати шкільне майно, розписати крейдою стіни чи силоміць відібрати в учнів молодших класів гроші відтепер в школі № 5 м. Ужгорода буде важко.

Польський досвід

Всі подібні факти зафіксує система спостереження, нещодавно встановлена у навчальному закладі. Директор школи Петро Кіндюх перейняв таку практику у Варшаві й каже, в рідному місті вона вже дає результати: “З того часу, як встановлені відеокамери, у нас не було зафіксовано жодного факту, скарг учнів чи батьків учнів молодших класів на якісь утиски. Крім того, в туалеті немає запаху тютюну, зникли й написи на стінах”.

За словами директора, камери спостереження цілодобово відстежують лише стратегічні об’єкти. Передовсім це комп’ютерний клас, територія біля приймальної директора та санвузли. Ще кілька пунктів спостереження директор не розсекречує, каже, таємничість більше дисциплінуватиме.

Камери дисциплінують психологічно

А вчителі школи вже визнають: камери впливають на учнів психологічно, більшості стає незручно перед батьками та однокласниками через власні вчинки, стверджує вчитель інформатики Титус Юрков: «Перше враження було таке: о, нас знімають. Потім ставили питання, чи пишуть камери звук, те, що вони говорять на уроці, чи за ними хтось постійно спостерігає, чи це просто записується кудись інформація. Різні такі дитячі запитання».

Учениця 8-Б класу Тетяна стверджує, що встановлені камери насамперед діють на попередження хуліганства у школі: «Дуже несподівано це було для нас. Для нас це добре, що камери поставили, бо багато дітей тут бешкетують. Добре тим, що буде більше порядку в школі».

Юристи не бачать у відеозйомці порушення прав дитини

Ужгородські правники стверджують: порушень прав у відеонагляді немає, бо учні, які відвідують школу, перебувають у публічно-правових відносинах, спостерігати за якими має право будь-хто. А дирекція ужгородської школи переконана, що встановлення такої системи лише виховуватиме.

Петро Кіндюх: «Я думаю, це б мало бути практикою звичайною, принаймні на тому етапі, поки рівень всього нашого народу, рівень культури не досягне того, чого б хотілося бачити в наших вихованцях… Але кажуть, що звичка – це друга натура. Якщо учні призвичаяться в школі себе нормально поводити, не ображати молодших, правильно користуватися умивальником, туалетом, я думаю, що це перейде і в звичайні побутові умови, і так само вони будуть виховувати своїх дітей. Ще раз наголошую, бачу в цьому тільки позитивні моменти».

На закупівлю системи обладнання школа витратила кілька тисяч гривень. Гроші, каже директор, знайшли у шкільній кишені – заклад здає в оренду кілька своїх приміщень. А тим часом новим досвідом уже цікавляться директори інших навчальних закладів Ужгорода.
XS
SM
MD
LG