Доступність посилання

ТОП новини

Розпущені збиратимуться


Тетяна Ярмощук Київ, 3 квітня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Верховна Рада у відставці. Відповідну постанову підписав Віктор Ющенко. Коаліція не визнає рішення Президента і називає його антиконституційним.


Шість годин консультацій — і Президент таки ухвалив рішення: “Я підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п’ятого скликання. Я прийняв це рішення у відповідності до положень Конституції України, обов’язків Президента України та з дотриманням необхідної конституційної процедури”.

У цей час коаліціянти зібралися на екстрене засідання Верховної Ради. Серед іншого парламентарі ухвалили постанову щодо невизнання президентського указу. Спікер парламенту Олександр Мороз: “З усією відповідальністю Верховна Рада заявляє, що сьогодні немає ніяких правових підстав для дострокового припинення повноважень нинішнього парламенту, обраного з визнанням усіх вітчизняних і міжнародних організацій та й самого Президента у результаті вільного волевиявлення народу та у відповідності з усіма нормами виборчого законодавства”.

Кабінет Міністрів, у свою чергу, ухвалив рішення не підкорятися указу глави держави про дострокове припинення повноважень парламенту. Зокрема, не фінансувати проведення позачергових виборів. Указ Президента уряд назвав неконституційним. Віктор Янукович: “Він помилився. Ми зобов’язані допомогти Президенту вийти з такого становища. У цьому зацікавлений весь український народ. Ми повинні докладати всіх зусиль, щоб знайти компроміс з Президентом, з опозицією”.

Опозиція ж втішена рішенням Президента і заявляє про узгодженість позицій. Юлія Тимошенко: “Ми абсолютно узгодили всі позиції про те, яким форматом ми підемо на вибори. Це буде формат, який дозволяє нашим усім політичним силам іти у повному порозумінні, в повній політичній координації зусиль, і ми будемо діяти як одна команда. Крім того, на сьогоднішній день у нас підписані усі коаліційні угоди, які в тому числі регламентують нашу діяльність і після перемоги на дострокових парламентських виборах. Ми на вибори йдемо двома демократичними колонами, так як це було у 2002-му році, в повній системі політичної координації і непоборювання”.

Дострокові вибори заплановані на 27 травня. Верховна Рада просить Конституційний Суд стати арбітром і розглянути питання відповідності президентського рішення Основному Закону.

Матеріали до теми:

• Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Указ Президента України про припинення повноважень Верхової Ради опублікував “Офіційний президентський вісник” • «Я наполягатиму на тому, щоб Президент поніс кримінальну відповідальність», – запевняє Василь Волга, народний депутат, фракція Соцпартії • Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей» • Українська математика: чи дорівнює температура політичного кипіння градусу настроїв українців? • Євродепутат не бачить підстав для розпуску Верховної Ради
XS
SM
MD
LG