Доступність посилання

ТОП новини

Рим як місце зустрічі. Про відомі площі Вічного міста


Наталка Кудрик Рим, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Древній Рим – сучасну столицю Італії та католицького світу вважають великим містом-музеєм просто неба. Це місто-музей не можна уявити без численних площ і майданів, котрі розповідають про історію європейської цивілізації. Як за часів Римської імперії, так і нині площа залишається місцем зустрічі і спілкування людей.

Площа Іспанії – візитівка італійської столиці
Мандруючи будь-якою столицею світу, прагнеш потрапити до його історичної частини і неодмінно – до центру. У Києві є Майдан Незалежності, у Празі – Вацлавська площа, а в Римі? Не все так просто.

Для туристів-паломників, безумовно, площа Святого Петра у Ватикані – архітектурний шедевр епохи бароко художника Джана Лоренцо Берніні. Якщо від вашого готелю до Ватикана далеко, варто глянути довкола: не виключено, що поруч також може бути головна площа. Фахівець з історії римської культури Андрій Пеленський розповів: „У Римі немає центральної площі, бо місто складається з багатьох центрів: духовний центр — Ватикан (площа Святого Петра), є різні культурні центри: площа Навона, площа Іспанії, площа Народу... Протягом XVI-XVIII століть – домінації стилю бароко, ці площі почали прикрашати фонтанами і древніми єгипетськими обелісками, що характеризує римські площі”.

Венеція та Навона

Певний час в італійській столиці центральною вважали площу Венеції, де розташований Палац Венеція – перший великий будинок у Римі епохи Відродження. У період диктатури Беніто Муссоліні там засідав уряд країни.

Інше знамените місце зустрічі – площа Навона. Один із її постійних відвідувачів зауважив: „Я люблю площу Навона, особливо на свято Єпифанія (6 січня) там дуже гарно: багато людей і святкова атмосфера”.

Художники, ремісники, музиканти, малеча і дорослі – багатьом тут цікаво, бо крім історичних архітектурних споруд є безліч сувенірних кіосків та інших забав. До нашої ери тут був стадіон, змагання і лицарські турніри відбувалися на арені до кінця XVII століття.
Приємно посидіти на іспанських сходах...


Площа Іспанія та іспанські сходи

На закінчення про перлину або візитівку італійської столиці – площу Іспанії та іспанські сходи.

Андрій Пеленський: „Тут не тільки туристи, а й місцеві жителі сидять на сходах, яких 138, вони сполучують храм Пресвятої Трійці на горі із цією невеличкою площею”.

Навесні сходи площі Іспанії прикрашають квітучі азалії, влітку тут проходять модельні дефіле. Взагалі будь-якої пори року тут людно, адже поруч фірмові магазини італійських дизайнерів. Є ще одна особливість цього місця, про яку розповіла одна з мешканок Рима: „Мені подобається бувати на площі Іспанії, бо вона жива, своєрідна, люди там приємні і веселі. На відміну від інших кварталів столиці, на цій площі чисто та охайно, як має бути не тільки у Римі, але й у всіх містах світу”.
XS
SM
MD
LG