Доступність посилання

ТОП новини

Чому москвичі й кияни втікають зі столиці?


Зиновій Фрис Прага, 4 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Факти свідчать: усе більше москвичів, киян, мешканців інших столиць пострадянських держав купують чи будують нове житло за межами цих міст. Причин одразу кілька: свіже повітря, більше простору і набагато дешевше житло. Приміром, якщо в Москві за один квадратний метр житла ви віддасте 4 тисячі доларів, то одразу за столицею – близько однієї тисячі. Подібна тенденція і в Києві.

Жити за містом стає здоровою модою. Люди хочуть бути самими собою, вони хочуть відчувати себе невід’ємною частинкою природи. Москвич Ігор Боков, який живе в 30-ти кілометрах від російської столиці, каже: "Після двох тижнів життя за містом ми зрозуміли, що московські квартири – це московські квартири. Це люди: зверху, знизу, збоку, куди не вийдеш – всюди люди. А тут і свіже повітря, і тиша, чого нам так часто бракує. Це і пташиний спів, заходи сонця і світанки, яких у Москві просто не видно...".

"Життя бачу тільки в селі"

Ми випадково натрапили на москвичку, яка вже 8 років живе в 80 кілометрах від Києва. Це Олена, вона закінчила свого часу Московський державний університет, переїхала в Україну. У Києві жити не захотіла. Чому? "У селі простіше, — каже вона. — Тим більше, якщо є можливість виконувати якусь роботу. Я перекладач і можу робити це де завгодно. Я своє життя в подальшому, чесно кажучи, бачу лише в селі", – зазначила Олена.

А москвич Володимир Яхонтов, фахівець з нерухомості, покинув російську столицю і ніскільки про це не шкодує: "Я виїхав із Москви з кількох причин. По-перше, мені вдалося збудувати будинок вартістю двокімнатного помешкання. Виїхав через екологію. Ми з дружиною мешкали в центрі, народилася дитина, вона почала хворіти – алергія і все таке інше. Ми виїхали за місто – і вирішили ці проблеми".

Прогноз: столиці покидатимуть все більше людей

Прикладів переїзду зі столиці за місто з кожним роком усе більше.

Москвич Володимир Яхонтов: "Думаю, що найближчі два-три роки відбуватиметься масове переселення людей за межі міста. Тобто, попит на житло за містом буде значним. Відповідно, недооцінене сьогодні заміське житло в ціні буде зростати. Водночас, у такий спосіб Москва буде розвантажуватися, відбуватиметься переселення людей".

У Києві дуже подібна ситуація. Ірина Данченко, агент з нерухомості, розповіла: "Десь близько 24 котеджних поселень зараз на різній стадії будівництва навколо міста. Котеджі дуже популярні. Тому що вартість помешкань у місті дуже висока. І тому значно цікавіше вкласти гроші в землю і збудувати будинок. За витратами це все ж вигідніше, ніж купити помешкання в місті. Не кажучи вже про те, що жити за містом екологічно безпечніше".

Люди тікають із великих міст. Мій колишній однокурсник, москвич Віталій, кожного тижня їздить власним авто на дачу, яку придбав у 300 кілометрах від столиці. "Віталію, а навіщо так далеко?" – запитав його. "Та що ти розумієш?" – почув у відповідь.

Втім, відверто кажучи, я й сам переїхав би кудись за місто. І переконувати мене в цьому ніскільки не варто: я народився і виріс у селі.
XS
SM
MD
LG