Доступність посилання

ТОП новини

Керівник МВС Німеччини розмірковує про подальше посилення заходів безпеки


Надія Кандиба Німеччина, 4 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У той час, коли в Україні Президент, правляча коаліція й опозиція дискутують з приводу дострокових парламентських виборів, у Німеччині між членами “великої” коаліції намітилася нова суперечка. Цього разу сторони продемонстрували різну оцінку намірів федерального міністра внутрішніх справ посилити заходи безпеки в країні.

Ніхто не може гарантувати стовідсоткової безпеки – таку тезу не раз можна було почути від федерального міністра внутрішніх справ Німеччини, християнського демократа Вольфґанґа Шойбле. Водночас він постійно наголошує на необхідності створити якомога ефективнішу систему захисту від терористичної загрози. Цими днями стало відомо, які саме плани плекає міністр. І вони відразу викликали критику не тільки з боку опозиції, але й партнерів по правлячій коаліції – соціал-демократів.

Запропоновано таємно перевіряти приватні комп’ютери

Серед іншого Шойбле пропонує дозволити правоохоронцям таємно через інтернет перевіряти приватні комп’ютери. Соціал-демократи ображені, оскільки міністр навіть не порадився з ними, розробляючи свої плани, і називають їх такими, що йдуть уже занадто далеко. Опозиція ж взагалі вбачає в подальшому посиленні заходів безпеки серйозну загрозу для демократичного суспільства.

Голова партії “Союз-90/Зелені” Фріц Кун заявив: “Це зазіхання на свободу демократії. Так не можна робити. Таким чином ми можемо опинитися в країні, де кожний перебуває під контролем”.

Відбитки пальців усіх громадян Німеччини

Перевірка приватних комп’ютерів через інтернет – це лише одна складова цілого пакету додаткових заходів безпеки. Як повідомляють німецькі засоби масової інформації, начебто пролунала також ідея зберігати відбитки пальців німецьких громадян не тільки на спеціальному чіпі в закордонному паспорті, але й паралельно в архівах служб із реєстрації місця проживання.

На думку критиків, це врешті-решт може призвести до створення нової загальнонімецької бази даних, в якій захочуть зберігати відбитки пальців всіх жителів країни.

Вартим уваги є те, що нові пропозиції стосовно посилення заходів безпеки викликали скептичне ставлення й з боку самих правоохоронців. Голова поліцейських профспілок Німеччини Конрад Фрайберґ зазначив: “Нам не потрібні закони, які є однозначним перебільшенням. Такі закони підривають довіру між поліцією й громадянами. Адже саме на такій довірі побудована наша робота”.

Попри критику, в тому числі й з боку партнерів по коаліції, християнські демократи сподіваються ще до літа підготувати законопроект стосовно посилення заходів безпеки в Німеччині.
XS
SM
MD
LG