Доступність посилання

ТОП новини

15 років відродження Українського флоту


Володимир Притула Севастополь, 5 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні виповнилося 15 років з дня відродження українського флоту. 5 квітня 1992 року Президент Леонід Кравчук видав указ “Про невідкладні заходи з будівництва Збройних Сил України”, яким розпорядився сформувати Військово-морські Сили.

Командувач ВМС України віце-адмірал Ігор Тенюх
Корабель ВМС України корвет "Тернопіль"
Пісня “Легендарний Севастополь”, в українському варіанті – “Величавий Севастополь” – надзвичайно популярна серед українських моряків, і сьогодні вона звучала на урочистостях із нагоди ювілею ВМС України. За 15 років Військово-морські Сили із організаційної групи, до якої входили два десятки офіцерів від лейтенанта до капітана 1 рангу, виросли до окремого роду військ, що включає десятки кораблів і суден, берегові частини та морську авіацію.

Командувач українського флоту віце-адмірал Ігор Тенюх, який у званні капітан-лейтенанта став першим українським морським офіцером, перейшовши одразу після проголошення Незалежності із Чорноморського флоту до Міністерства оборони України, а потів курував створення орггрупи, згадує: “Офіцери, віддані своїй державі, попри труднощі і тиск, почали створення ВМС України. Їхній, особливо офіцерів орггрупи, вагомий внесок на початкових етапах будівництва українського флоту, дав змогу створити Військово-морські Сили, що спроможні виконувати завдання за призначенням як на морі, так і на суші та в повітрі”.

Чим пишається український адмірал

Адміралу Тенюху є чим пишатися – і не тільки тим, що він був ініціатором відродження флоту, а тепер його очолює, але й тим, що сам на українських кораблях побував у багатьох портах світу, демонструючи прапор України. А вже на посаді командувача відродив флотську авіацію, піднявши літаки-амфібії у небо, і підготував до виходу у Середземне море два корвети – “Луцьк” і “Тернопіль”, які вперше братимуть участь у міжнародній антитерористичній операції НАТО “Активні зусилля”. Його ж стараннями відроджена кораблебудівна програма, за якою ремонтується кілька старих кораблів і закладені нові.

“Браття, послужим Україні ми! За Чорне море станемо грудьми! За наш чудовий і чарівний Крим! За український прапор, що над ним! ”, – слова гімну українського флоту декламує віце-адмірал у відставці Борис Кожин, якого Президент Леонід Кравчук 6 квітня 1992 року призначив першим командувачем ВМС України.

Борис Кожин сьогодні почесний гість на урочистостях, він каже, що вражений хорошими змінами на флоті, але погоджується із думкою фахівців, що якби держава належно дбала за ВМС України раніше, то змін було б ще більше.
XS
SM
MD
LG