Доступність посилання

ТОП новини

Парламент звільнив мукачівського суддю, який заборонив підписувати й публікувати закон про Кабмін, і готовий звільнити й суддів Печерського суду Києва, які призупинили відновлення старого складу ЦВК


Володимира Монича звільнили з посади судді Мукачівського міськрайонного суду; 22 лютого він заборонив Голові Верховної Ради підписувати й публікувати Закон «Про Кабінет Міністрів». Голова парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов заявив у четвер, що Верховна Рада звільнить і суддів Печерського районного суду Києва, якщо Вища рада юстиції вирішить, що ці судді ухвалили «неправомірне рішення». 3 квітня Печерський райсуд зупинив чинність постанов Верховної Ради, якими парламент скасував призначення дотеперішнього складу Центральної виборчої комісії на чолі з Ярославом Давидовичем і поновив попередній її склад на чолі з Сергієм Ківаловим.

Володимира Монича звільнили з посади судді Мукачівського міськрайонного суду, як мовиться в постанові, через «порушення присяги судді».

Звільнити його на такій підставі запропонувала Верховній Раді Вища рада юстиції, яка вважає, що Монич порушив законодавство, коли 22 лютого заборонив Голові Верховної Ради підписувати й публікувати Закон «Про Кабінет Міністрів».

Напередодні Президент України повторно ветував цей закон після того, як Верховна Рада подолала його перше вето. Президент вчинив так через те, що під час подолання вета Верховна Рада схвалила інший текст закону, відмінний від того, який він ветував уперше.

Водночас голова парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов заявив у четвер, що Верховна Рада звільнить і суддів Печерського районного суду Києва, якщо Вища рада юстиції вирішить, що ці судді ухвалили «неправомірне рішення».

3 квітня Печерський райсуд зупинив чинність постанов Верховної Ради, якими парламент скасував призначення дотеперішнього складу Центральної виборчої комісії на чолі з Ярославом Давидовичем і поновив попередній її склад на чолі з Сергієм Ківаловим.

Раніше в четвер, за повідомленнями, Ківалов узяв участь у силовому захопленні печатки Печерського суду й передачі її колишньому голові цього суду, якого напередодні Президент своїми указами усунув із посад голови і судді цього суду. (Президент скасував свої попередні укази про призначення Володимира Колесніченка на посади судді і голови Печерського райсуду.)

Голова Верховної Ради доручив розібратися з ситуацією з захопленням печатки суду самому Сергієві Ківалову як голові комітету з питань правосуддя і керівникам іще кількох парламентських комітетів.

Ківалов, який також сам є членом Вищої ради юстиції, очолював її в 2001 — 2004 роках, перш ніж у лютому того року став головою Центрвиборчкому.

У грудні 2004 року Верховна Рада змінила склад ЦВК і Сергій Ківалов не ввійшов до нового складу після того, як Верховний Суд України визнав неправомірними дії ЦВК на чолі з Ківаловим зі встановлення результатів президентських виборів, за якими виходило, ніби переміг Віктор Янукович.
XS
SM
MD
LG