Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд Румунії не знайшов підстав для усунення Президента Траяна Бесеску


Раніше парламентська комісія звинуватила Бесеску в 19 порушеннях Конституції і рекомендувала влаштувати йому імпічмент. Останнім часом протистояння в Румунії між Президентом із одного боку і Прем’єр-міністром і більшістю парламентарів із іншого наростає дедалі більше.

Раніше парламентська комісія звинуватила Бесеску в 19 порушеннях Конституції і рекомендувала влаштувати йому імпічмент.

Суд визнав, що Президент де в чому порушив Конституцію, але ці порушення не настільки серйозні, щоб усувати його з посади.

За румунським законодавством, усунути Президента можна лише за «серйозні порушення» Конституції.

У Румунії рішення Конституційного Суду є лише дорадчим для парламенту. Тепер обидві його палати мають вирішити, чи провадити далі процедуру тимчасового усунення Президента з посади і скликання референдуму про його імпічмент.

Парламент має право тільки тимчасово усунути Президента на термін до 30 днів, імпічмент має оголошувати весь народ на референдумі.

Останнім часом протистояння в Румунії між Президентом із одного боку і Прем’єр-міністром і більшістю парламентарів із іншого наростає дедалі більше.

А проте Траян Бесеску залишається одним із тих політиків, довіра до яких найвища, і імпічмент через усенародний референдум вважають за нереальний.
XS
SM
MD
LG