Доступність посилання

ТОП новини

«Путін підтримує тих православних, яких виростила кремлівська номенклатура за останні 60 років»


Зиновій Фрис Прага, 6 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Наближається Великдень. Найвірогідніше, у Святу Неділю до Храму Христа Спасителя у центрі Москви знову прийде президент Росії Владімір Путін. Багато хто вважає його людиною віруючою. Президент час від часу зустрічається з Патріархом Московським і Всея Русі Алєксієм ІІ; російський лідер відвідав недавно Ватикан, побував на ріці Йордан... Про що все це свідчить?


Отець Ігор Віжанов, речник відділу з зовнішніх релігійних зв''язків Московського патріархату, сказав Радіо Свобода, що йому відомо про деякі зміни, що сталися у поглядах президента Росії на релігію. Я чув, продовжує він, про диво з хрестиком, яке особисто пережив президент. Після цього Путін став віруючим.

Олександр Верховський, директор інформаційно-аналітичного центру «Сова», впевнений, що президент Путін є щирим віруючим, хоча раніше, особливо у перші два роки президентства, він проявляв це значно більше. А зараз навіть дещо дистанціювався від церковного керівництва: «У всіх це враження склалося, що він є людиною, яка дуже зацікавлена в церкві. І церковне керівництво почало сподіватися, що тепер будуть якісь дуже близькі взаємини, насправді ніхто цього пропонувати їм не збирався...».

Політичні амбіції церкви

Олексій Малашенко, експерт Московського центру Карнеґі, вважає, що російська православна церква має якраз особливі взаємини з державою. Амбіції церкви в цьому контексті є головно політичними. Православна верхівка хоче брати участь у розробці російського шляху розвитку, вважає експерт.

Свідченням того, що православна церква має дедалі більший вплив, є запровадження в окремих регіонах обов’язкових курсів із православної християнської культури. Рада муфтіїв з цього приводу навіть висловила свою стурбованість.

Путін підтримує номенклатурну релігійність

Релігійний коментатор Отець Яков Кротов з приводу взаємин президента Путіна з церквою каже: «Путін показав, що він – людина віруюча, православна людина. Але там, де мова йде про політику, він – політик. Це означає, що Путін підтримує не взагалі православних, він підтримує тих православних, яких виростила кремлівська номенклатура за останні 60 років. І він підтримує навіть не православних, він підтримує номенклатурну релігійність. Це означає, що він душить одних мусульман і підтримує інших, він душить одних іудеїв і підтримує інших. Тобто, це стара радянська політика селекції. Власне, так само чинив і Гітлер».

«Президенти – також люди»

Щодо того, що президент Путін йде на Великдень до церкви, то це його особиста справа, каже вже згадуваний отець Віжанов. Коли приміром, президент Сполучених Штатів демонструє свою релігійність і приналежність до конфесії, ніхто не бачить у цьому жодної проблеми. Президенти також люди...

Отець Віжанов не вважає, що Путін підтримує лише якусь одну віру. Те, що він відвідав Ватикан, є свідченням того, каже отець, що президент хоче зближення конфесій. І найкращим прикладом цього стала б, на думку отця, безпрецедентна зустріч Папи Римського і Патріарха Алєксія ІІ.

Матеріали до теми:

• Щоб Великодній стіл був святковим • Як Великдень на Поліссі святкували і святкують • Луганська писанкарка відродила втрачену техніку розпису • Один із польських майстрів писанкарства мешкає неподалік українсько-польського кордону • Майстер-клас із писанкарства • Спільний Великдень для католиків і православних в Італії • СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ
XS
SM
MD
LG