Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльські й українські джерела заперечують повідомлення, ніби Ізраїль відмовив Президентові Віктору Ющенкові в візиті


Із тих повідомлень випливало, ніби відмова надійшла через те, що в Ізраїлі стали відомі плани Ющенка в своїй промові провести паралель між Голокостом єврейського народу і Голодомором українського народу, а Ізраїль не хоче визнавати Голодомор за геноцид, щоб не псувати взаємини з Росією.

За словами прес-служби Посольства Ізраїлю в Україні, Віктор Ющенко завжди є бажаним гостем в Ізраїлі, і ця країна зацікавлена в його візиті найближчим часом.

Міністерство закордонних справ України висловило «здивування» такими повідомленнями і заявило, що до нього не надходила офіційна відмова щодо недоцільності візиту Президента до Ізраїлю.

Як наголосила прес-служба МЗС, підготовка такого візиту триває, і він відбудеться «у взаємоприйнятні для обох сторін терміни».

Так само ці повідомлення заперечили і в Секретаріаті Президента.

Речниця Секретаріату Лариса Мудрак поінформувала, що візит Президента до Ізраїлю запланований на другу половину року, і за останні три місяці Секретаріат не надсилав до Ізраїлю жодних прохань про такий візит.

Напередодні ізраїльська преса писала, ніби Ющенкові відмовили в візиті до Ізраїлю на вшанування Дня катастрофи — дня пам’яті загиблих від винищення євреїв нацистами під час Другої світової війни.

Із тих повідомлень випливало, ніби відмова надійшла через те, що в Ізраїлі стали відомі плани Ющенка в своїй промові провести паралель між Голокостом єврейського народу і Голодомором українського народу, а Ізраїль не хоче визнавати Голодомор за геноцид, щоб не псувати взаємини з Росією. Офіційно ж, за цими повідомленнями, виконувачка обов’язків Президента Ізраїлю Далія Іцик пояснила відмову своєю завантаженістю.

Із цього приводу Посольство Ізраїлю нагадало, що ця країна визнала Голодомор іще 2003 року.

День катастрофи в Ізраїлі вшановують 27 дня місяця нісана за традиційним юдейським календарем. Цього року він припадає на неділю, 15 квітня, а вшанування відбудеться в понеділок, 16 квітня.

Візит Президента України до Ізраїлю вже відкладався щонайменше три рази з різних причин.
XS
SM
MD
LG