Доступність посилання

ТОП новини

ХРИСТОС ВОСКРЕС!


Великдень - найбільше християнське свято. Згідно з Новим завітом, Спаситель воскрес на третій день після смерті на Хресті в спокутування людських гріхів. Ця євангельська подія знаменує перемогу Господа над гріхом і смертю і початок буття нового світу. ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!


Сьогодні – Великдень, Світле Христове Воскресіння Великдень - головна подія року для християн і найбільше християнське свято. Слово "Великдень" дійшло нас з грецької мови і означає "прехождєніє", "позбавлення".

Згідно з Новим завітом, Спаситель воскрес на третій день після смерті на Хресті в спокутування людських гріхів. Ця євангельська подія знаменує перемогу Господа над гріхом і смертю і початок буття нового світу, спокутного Ісусом Христом.

В усіх православних і католицьких храмах у ніч із суботи на неділю відбулися урочисті Великодні богослужіння. З дня Великодня і до свята Вознесіння Господнього, яке святкується на сороковий день після Великодня, віруючі вітають один одного словами: "Христос воскрес! - Воїстину воскрес!" Після великоднього богослужіння віруючі розговляются (припиняють піст) освяченими напередодні паскою і крашанками.

За переказами, звичай красити яйця пов''язаний з ім''ям святої Марії Магдалини, яка піднесла імператору Тиберію біле яйце зі словами: "Христос воскресє!". "Не вірю, - відповів імператор, - це неможливо так само, як і не може біле яйце в твоїй руці стати червоним". І в ту ж мить яйце змінило свій колір.

Цього року православні та католики відзначають Великдень в один день.

Матеріали до теми:

• Президент В. Ющенко разом з родиною взяв участь у нічних Великодніх богослужіннях у церквах Києва

• Прем’єр В. Янукович зустрів Великдень у Свято-Преображенському кафедральному соборі Донецька

• Голова Верховної Ради Олександр Мороз бажає українцям мудрості, терпіння й милосердя з нагоди свята Великодня

• Віктор Ющенко у зверненні до Українського народу напередодні Великодня наголосив на незворотності свого рішення про розпуск парламенту
XS
SM
MD
LG