Доступність посилання

ТОП новини

Найстарший кінотеатр України продадуть


Олена Солодовнікова Харків, 9 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Найстаріший кінотеатр Харкова під загрозою закриття. Обласна влада виставила на продаж приміщення, де міститься кінозал «Боммер». Це єдиний у місті кінотеатр, де демонструють українські фільми.

«Боммер» був першим стаціонарним кінотеатром у Російській імперії. Наступного року святкуватимуть його сторіччя. Кінотеатр не припиняв свою діяльність упродовж Громадянської та Другої світової війн.

Причина аукціону – неефективне використання приміщення?

На сьогоднішній день тут спеціалізуються на показі інтелектуальних фільмів, здебільшого для студентської аудиторії. Приміщення кінотеатру перебуває в комунальній власності. На минулій сесії депутати ухвалили рішення виставити його на продаж, тому що будівля неефективно використовується.

Про це говорить заступник голови харківської облради Микола Титов: «З чого виходили депутати, пропонуючи перелік із 9-ти об’єктів на продаж? Перш за все, неефективність використання майна тими, хто ним зараз користується».

Директор кінотеатру Людмила Чистова з обвинуваченнями в неефективності не погоджується. Вона зазначає, що «Боммер» – єдиний із залів міста, де демонструється українське кіно. До того ж тут часто проходять безкоштовні соціальні покази, розповідає Людмила Чистова: «Це єдиний кінотеатр, куди приїздять інваліди на візках, за символічною ціною. Для волонтерів – 5 гривень. Це єдиний кінотеатр, куди щомісяця приходять інваліди дитинства та зі школи-інтернату.Осіб 20-30 – безкоштовно».

Колектив хотів би приватизувати кінотеатр

Два місяці тому Людмила Чистова звернулася до голови Харківської облради Василя Салигіна з проханням щодо приватизації кінотеатру шляхом викупу. Але отримала відповідь: приміщення продаватимуть на конкурсі. Мінімальна сума, яку планують отримати після продажу півтори тисячі квадратних метрів у центрі міста – мільйон гривень.

«Боммерівці» таку ціну заплатити не в змозі. Вони припускають, що наступний власник приміщення навряд займатиметься показом кінострічок.

Людмила Чистова: «Я не знаю, що тут буде – кінотеатр чи щось інше. Найімовірніше, це буде банк. Тому що постійно змінюють профіль. У нас уже є кілька прикладів кінотеатрів, які стали банками».

За законом нові покупці повинні зберігати цільове призначення приміщень протягом 5-ти років, розповідають представники облради. Однак місцеві оглядачі сумніваються, що кінотеатр залишиться доступним для глядачів.

Хоча влада запевняє, що зміна власника не вплине і на подорожчання квитків, каже Микола Титов: «Якщо будуть виставлені російською мовою такі «непідйомні» суми, то туди ніхто ходити не буде. Він сам буде зацікавлений у тому, щоб зробити такі умови, щоб до нього прийшли люди. Ну хто ж для краси виставить собі приміщення, щоб з нього милуватися?».

Співробітники «Боммеру» повідомили, що планують звернутися до суду. Також вони розглядають можливість проведення вуличних акцій та голодувань на захист кінотеатру.
XS
SM
MD
LG