Доступність посилання

ТОП новини

Коаліціянти здивували Балогу


Тетяна Ярмощук Київ, 9 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Світлий понеділок у стінах парламенту. Сьогодні урядова коаліція зібралася на екстрене засідання Верховної Ради і ухвалила низку заяв та звернень. З приводу них у Секретаріаті Президента висловили здивування.

Дострокові вибори парламенту відбудуться разом із виборами Президента та всенародним референдумом щодо вступу України до НАТО, якщо для врегулювання конфлікту не буде інших засобів. Про це йдеться у зверненні Верховної Ради до народу.

Коаліцінти також ухвалили заяву про тиск Президента на Конституційний Суд. Соціаліст Іван Бокий заявив: «Президент України Віктор Ющенко здійснює безпосередній тиск на суддів. Протягом тижня він зустрічався з ними, стурбований тим, що Конституційний Суд взявся оперативно розглянути подання парламенту щодо його указу від 2 квітня. У зв’язку з таким розвитком подій Верховна Рада залишає за собою право вдатися до послуг міжнародних посередників, звернутися до міжнародних організацій, держав-гарантів державного суверенітету України за сприянням у врегулюванні політичної ситуації в нашій державі».

Коаліція за відставку керівників Міноборони та СБУ

А ще парламентарі просять уряд розглянути можливість відсторонення від виконання обов’язків керівника Міноборони Анатолія Гриценка та виконувача обов’язків голови СБУ Валентина Наливайченка. На думку коаліціянтів, Віктор Ющенко намагається втягнути ці структури у політичний конфлікт.

Керівник Секретаріату Президента Віктор Балога здивований сьогоднішніми рішеннями коаліції і зазначає, що своїми діями Верховна Рада працює на зростання напруги в суспільстві. Пан Балога наголошує, що наразі будь-які заяви чи дії від імені Верховної Ради України не мають юридичної сили і є приватною думкою їхніх авторів.

Сьогоднішнє засідання парламенту – початок передвиборчої кампанії?

Політолог Сергій Таран розглядає сьогоднішнє засідання парламенту як початок передвиборчої кампанії. В інтерв’ю Радіо Свобода він сказав: «Виборча кампанія, на жаль, починається знову з протистояння між помаранчевими та біло-синіми. І нинішнє зібрання у Верховній Раді свідчить про те, що партії, які входять до коаліції, готові до бойових дій. Єдине, що можна точно сказати, що успіх передвиборчої кампанії залежатиме від того, чи зможуть політики запропонувати політичну дискусію, яка б не була у руслі синьо-помаранчевого протистояння, а щоб це була дискусія змістовних програм, а також стратегії розвитку країни».

Прихильники коаліції мітингували, а опозиція розпочне це післязавтра

15 тисяч протестувальників, обіцяних прес-службою Партії регіонів, сьогодні не зібралося. Підтримати коаліціянтів та уряд на Майдан Незалежності вийшло до тисячі їхніх симпатиків.

Пенсіонер Анатолій каже, що це вже його другий Майдан: «Я тут стояв, коли була Помаранчева революція. Коли Президент обіцяв, що його руки нічого не брали. Коли Президент казав, що бандити сидітимуть у тюрмах, я радів цьому. А він обдурив народ, жодного кроку не зробив із тих 10-ти».

А Ольга Свиридівна каже, що прийшла на Майдан, бо їй набридли вибори: «Весь час вибори, вибори, це наші кошти. На що Юля дивиться?».

Тим часом опозиція заявляє про початок безстрокової акції «зРаду геть», яка має розпочатися у Києві післязавтра.
XS
SM
MD
LG