Доступність посилання

ТОП новини

Україна має врегулювати ситуацію самотужки, але за деякої підтримки країн ЄС, вважає експерт


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Найкращим виходом із нинішньої політичної нестабільності було б, якби три політичні партії України змогли досягти згоди і погодилися на нові вибори. Так вважає дослідниця Центру європейської політики Аманда Акчакоджа. В інтерв''ю Радіо Свобода вона також висловила думку про те, яким міг би бути найгірший розвиток подій в Україні.

Аманда Акчакоджа: Найгірший сценарій – це те, що відбувається зараз, коли партії не здатні погодитися, яким шляхом іти, коли пан Ющенко наполягає на проведенні нових виборів, а пан Янукович говорить абсолютно протилежне і пропонує дочекатися рішення Конституційного Суду. І вибори, напевно, буде важко провести у будь-якому випадку. Тому що, я думаю, у четвер був останній день для реєстрації, а багато партій не зареєструвалися, як суб’єкти виборчого процесу. Тож я не можу бачити, які це будуть вибори. Політики мають домовитися між собою про нові вибори, про їхню дату, мають провести їх відповідним демократичним шляхом і погодитися з результатами. Від нинішньої ситуації користі не має ніхто. Але, очевидно, що пан Янукович не хоче відступати, тому що він, скажімо так, уже програв одного разу Ющенкові 2004 року. Тож Янукович не хоче втрачати обличчя ще раз. Виглядає так, що Конституційний Суд вирішить, можливо, на його користь, адже схоже на те, що більшість суддів підтримує його позицію. Що це означатиме, якщо вони вирішать, що вибори є неможливими? Я, дійсно, цього не знаю. Я просто бачу, що Україна збирається поринути в анархію, дуже небезпечну і ненадійну ситуацію.

Р.С.: А чи потрібна Україні підтримка європейських країн, щоб урегулювати кризу?

А.А.: Наскільки я знаю, (Верховний представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки) Хав''єр Солана вже говорив із усіма трьома лідерами. Він ясно дав зрозуміти, що хоче бачити демократичне, справедливе і швидке вирішення нинішньої ситуації в Києві, що три лідери мають зустрітися і домовитися про рішення, що робити далі. Якщо можливі нові вибори не будуть справедливими чи на них не будуть представлені всі партії, відносини України з Євросоюзом значно постраждають. Тому що переговори про посилену угоду припиняться, вони не зможуть продовжуватися. Я думаю, що будь-яка підтримка з боку будь-якої країни Євросоюзу є позитивною. Українські лідери мають припинити думати про себе, їм потрібно почати думати про їхню країну і людей, робити те, що необхідно Україні. Мешканці України пережили занадто багато за останні роки, вони повинні мати стабільне позитивне майбутнє. А те, як виглядає нині ситуація, не приносить користі нікому.

Р.С.: А як щодо участі США і Росії?

А.А.: Достатньо відверто, Україні буде краще без підтримки жодної з цих країн. Я бачу, що нині Кремль, швидше, задоволений, він, можливо, говорить своєму народу: дивіться, що відбувається в Україні, яку небезпеку несе демократія, чи ви цього хочете? Вони, можливо, сподіваються, що розв''язання ситуації буде на користь проросійських партій в Україні. І я не впевнена, до якої міри США залучені до ситуації. Я не думаю, що вони справді беруть участь у цій кризі. Я думаю, що українці мають врегулювати це самотужки з деякою підтримкою Євросоюзу, який є найближчим сусідом, який має близьких друзів України – приміром, Польщу та інших.

Р.С.: Чи підтримуєте ви особисто рішення Ющенка про розпуск парламенту?

А.А.: Я підтримую ідею Ющенка, його побоювання, що занадто багато депутатів переходили до правлячої партії, маючи надзвичайно дивні для цього причини. Було їм заплачено чи ні, була тут корупція чи ні, я думаю, що це достатньо, очевидно. Зрозуміло, що пан Янукович намагався отримати більшість у парламенті, щоб зробити конституційні зміни. Але я думаю, що Ющенку слід було краще продумати свій план перед тим як він, власне, вирішив видати Указ. Тому що він поставив Україну в надзвичайно ризиковану ситуацію і насправді не виключено, що пан Янукович міг би повернутися до парламенту навіть з більшою владою, можливо, маючи навіть понад 300 місць. Теоретично це означає, що він міг би змінити Конституцію, щоб зовсім позбутися пана Ющенка, позбутися президентства в Україні. Це все треба мати на увазі, це все мав прорахувати Ющенко. Але нині занадто пізно, нам слід знайти успішний шлях, як просуватися далі, із щонайменшим негативом для народу України.
XS
SM
MD
LG