Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд під пресом?


Тетяна Ярмощук Київ, 10 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у центрі уваги Конституційний Суд. Спочатку представники коаліції поширили інформацію, нібито Президент готується відкликати з Суду шістьох суддів, призначених за президентською квотою. Секретаріат глави держави це спростував. А згодом п’ятеро суддів Конституційного Суду заявили про політичний тиск і попросили державної охорони.

Будівля Конституційного Суду України на вул. Жилянська 14
Тиск напередодні розгляду подання про відповідність Указу Президента про розпуск Верховної Ради нормам Основного Закону. П’ятеро суддів заявили про тиск з боку окремих політичних сил і відмовилися брати учать у судових засіданнях. Це Дмитро Лiлак, Володимир Кампо, Петро Стецюк, Володимир Шишкін та Ярослава Мачужак.

Петро Стецюк: “Вважаємо неможливим брати участь у розгляді Конституційним Судом України доленосних для українського народу питань до тих пір, поки суддям Конституційного Суду України не будуть забезпечені умови для неупередженого і незалежного розгляду та ухвалення правосудних рішень. З метою гарантування нашої безпеки просимо в установленому порядку надати нам державну охорону”.

Хто саме тисне?

Опозиція заявляє, що на суддів Конституційного Суду тиснуть коаліція та уряд. Представник “Нашої України” Юрій Ключковський в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Це означає, що їх уже дістало те, що робиться з Конституційним Судом, і що вони вже більше терпіти не можуть. Хто на них тисне, це очевидно. З того моменту, відколи Янукович взяв на себе роль прес-секретаря Конституційного Суду, то зрозуміло, хто тисне і хто намагається визначити, чим займається і як займається Конституційний Суд. Атмосфера у Конституційному Суді нездорова, і сподіватися на об’єктивний розгляд справи немає ніяких підстав. Коаліція розвалює органи влади один за другим. Намагалися розвалити ЦВК, тепер намагаються купити, чи затиснути Конституційний Суд”.

А регіонал Володимир Зубанов називає сьогоднішню заяву суддів політтехнологією Секретаріату Президента: “Це відомі судді, які завжди підтримували будь-яку позицію Президента. Це така політтехнологія зараз з боку Секретаріату Президента, щоб вони відмовилися від участі [у розгляді] цього питання. Але кворум є, думаю, що Суд завтра розглядатиме це питання і ухвалить виважене юридичне рішення”.

Якщо тиснуть, то треба це довести

Якщо на суддів Конституційного Суду чиниться тиск, вони мають це довести. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Андрій Єрмолаєв: “Якщо суддя, тим більше суддя вищої судової інстанції, Конституційного Суду, говорить про факт тиску, то, я думаю, сам Бог, право, суспільство і професія вимагають від нього доводити це до юридичного факту. Якщо у них є факти, вони ж фахові юристи і просто зобов’язані почати процедури, пов’язані зі звинуваченням. А все інше, суто інформаційні формулювання без фактажу, вони нічого не значать”.

Один із суддів Конституційного Суду у відставці у розмові з Радіо Свобода висловив переконання, що сьогоднішнє рішення суддів не вплине на розгляд справи про відповідність Указу Президента нормам Конституції.

До складу Конституційного Суду входять 18 суддів, по 6 від Президента, парламенту та З''їзду суддів. У законі про КСУ йдеться, що засідання суду є повноважним за присутності не менше 11 суддів. Рішення ухвалюються, якщо за нього проголосувало більше половини суддів, які брали участь у засіданні.

Матеріали до теми:

• Депутати ПАРЄ та Європарламенту, можливо, допомагатимуть вирішувати кризу в Україні • Крок вперед – крок назад: які сценарії компромісу ще можливі? • “Закон суворий, але...” - за якими законами живуть українські політики, та чим є в Україні Конституція? • Меджліс кримськотатарського народу підтримує дострокові вибори • Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Змагання за владу між президентом і парламентом народжує конституційні кризи. Інтерв’ю з представник Венеціанської Комісії • Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси) • Любомир Гузар: "Я б дуже радо хотів у тому напрямі щось зробити, але ніхто нас не запрошує. Мені прийти і пхатися, і сказати: пане Президенте, пане Прем’єре, я хочу вам щось казати, — то понад мої сили"
XS
SM
MD
LG