Доступність посилання

ТОП новини

Акції на Майдані


Тетяна Ярмощук Київ, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні починається безстрокова акція протесту “зРаду геть!” На що розраховує опозиція? Чи не виникне сутичок між її прихильниками й тими, хто приїхав підтримати коаліцію? Акції протесту прихильників коаліції тривають уже тиждень. Як впливатимуть мітинги на розвиток політичної ситуації?

Акція “зРаду геть” має показати, що передвиборча кампанія уже стартувала. Представник “Нашої України” Михайло Поживанов: “У Києві за останні два тижні, незважаючи навіть на пасхальні свята, Партія регіонів намагалася проказати, що вони тут є господарями. Тому штаби вирішили провести таку масову акцію. Я переконаний, що з точки зору безпеки ніяких проблем не буде. Ми вже багато разів бачили, коли майже поруч проводилися зовсім різні політичні мітинги”. І опозиція, і коаліція запевняють, що гарантують безпеку громадян під час акцій протесту. Регіонал Дмитро Святаш: “Це звичайна робота міліції. Вони виконуватимуть свій службовий обов’язок відповідно до Закону “Про міліцію”. Я переконаний, що органи внутрішніх справ будуть здатні забезпечити безпеку і одного мітингу, і іншого. На це йдуть гроші платників податків”.

Акції протесту не впливають на розвиток політичних подій, лише створюють тло, щоб політична еліта вела між собою відповідні переговори, вважає політолог Олександр Палій. Водночас він вказує на різницю між майданами, де збираються різні політичні сили: “На мітинги коаліції людей привозять, вони не збираються там самі. Кількість киян зведена до мінімуму. У партій демократичного табору є дуже важливе завдання не уподібнюватися до демонстрацій, які проводять прихильники антикризової коаліції”.

2 квітня Президент підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів.

Акції протесту прихильників коаліції тривають уже тиждень. Між тим на правове розв’язання проблеми доведеться зачекати: Конституційний Суд, який мав сьогодні почати розгляд подання про відповідність Указу Президента Основному Законові, переніс засідання розгляду на 17 квітня.

Матеріали до теми:

• Депутати ПАРЄ та Європарламенту, можливо, допомагатимуть вирішувати кризу в Україні • Конституційний Суд під пресом? • Крок вперед – крок назад: які сценарії компромісу ще можливі? • “Закон суворий, але...” - за якими законами живуть українські політики, та чим є в Україні Конституція? • Меджліс кримськотатарського народу підтримує дострокові вибори • Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Змагання за владу між президентом і парламентом народжує конституційні кризи. Інтерв’ю з представник Венеціанської Комісії • Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси)
XS
SM
MD
LG