Доступність посилання

ТОП новини

ООН розглянула ситуацію в Абхазії


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Нью-Йорку Рада Безпеки ООН обговорювала ситуацію у грузинській провінції Абхазія, якій була присвячена спеціальна доповідь генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна. Там, зокрема, йдеться про продовження місії спостерігачів ООН у Грузії ще на півроку і про шанси на розв’язання конфлікту навколо Абхазії шляхом переговорів.

В обговоренні доповіді брав участь грузинський прем’єр-міністр Зураб Ногаіделі. Росія, між тим, висловила протест з приводу того, що Сполучені Штати відмовилися видати в’їзну візу Сергію Шамбі, міністрові закордонних справ самопроголошеної республіки Абхазії. Навколо цієї візи для пана Шамби розгорілися неабиякі пристрасті.

Почати з того, що Сергій Шамба, може, й хотів брати участь в обговоренні абхазької проблеми Радою Безпеки, але не зміг би навіть з американською в’їзною візою в кишені. Справа в тому, що його ніхто на те засідання не запрошував. Пан Шамба може посідати який завгодно титул – міністра закордонних справ, чи, там, надзвичайного і повноважного посла або навіть і президента, але для ООН не існує ані його уряду, ані самої республіки Абхазії. Натомість є самопроголошена і міжнародною спільнотою не визнана провінція Грузії, що відкололася. Так само не могла б Рада Безпеки запросити на своє засідання, скажімо, президента так званої Придністровської республіки.

Крім того, пан Шамба, абхазький діяч, є російським підданим, з російським паспортом. Коли він подавав прохання про візу, разом зі своєю делегацією, то зазначив, що мета подорожі до США — участь у неформальних слуханнях у Нью-Йорку напередодні засідання Ради Безпеки. Одначе, якщо ті “неформальні слухання” справді десь відбувалися, то хіба що у глухому підпіллі, оскільки ніхто про них у Нью-Йорку не чув.

ООН не запрошує абхазьких діячів, а Москва скаржиться на Вашингтон

Утім, як повідомляє російська агенція новин РІА, Шамба записав своє звернення до Ради Безпеки на відеострічку і поширив його, де – теж невідомо. Як стверджує російське міністерство закордонних справ в офіційному коментарі, опублікованому вчора, “позбавляючи абхазьку сторону ... можливості (взяти участь в обговоренні абхазької проблеми), Сполучені Штати фактично намагаються поставити конфліктуючі сторони у нерівне становище і таким чином вплинути на хід переговорів. Така позиція не сприяє збалансованому підходові”... і так далі.

Оглядачі звертають увагу на те, що скарга Москви адресована не Раді Безпеки, яка не запросила представника Абхазії, а Сполученим Штатам, які не видали в’їзної візи панові Шамбі. Ставлення Вашингтона до проблеми Абхазії та Південної Осетії сформулював на брифінгу для журналістів Шон МакКормак, представник державного департаменту. Він, зокрема, сказав таке: “Наша позиція у цих питаннях була й залишається гранично ясною. Ми, безумовно, підтверджуємо нашу підтримку територіальної цілісності Грузії у її міжнародно визнаних кордонах. Як завжди, ми далі закликаємо до мирного розв’язання конфліктів у Абхазії та Південній Осетії”.
XS
SM
MD
LG