Доступність посилання

ТОП новини

Киргизька опозиція починає сьогодні безстроковий мітинг


Василь Зілгалов Прага, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Об’єднаний фронт “За гідне майбутнє Киргизстану” та рух “За реформи” планують зібрати на акцію понад 50 тисяч осіб вимагаючи відставки президента Бакієва. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, 65 прибічників опозиції продовжують політичне голодування біля будинку парламенту в центрі Бішкека. Напередодні Курманбек Бакієв звинуватив опозицію в небажанні вести переговори і намаганні будь-яким чином захопити владу.

Виступи опозиції за участі сотень і тисяч її прихильників мали місце у понеділок, вівторок у Чуї, Ісиккулі, Таласі, Нарині. Головний мітинг запланований у Бішкеку на 11 годину дня за київським часом в середу, 11 квітня.

Для опозиції ці події є продовженням того, що розпочалося два роки тому, у березні 2005 року, коли натовпи демонстрантів змусили тодішнього президента Киргизстану Аскара Акаєва покинути свій офіс і втекти до Росії. Тоді Курманбек Бакієв був з опозицією , яка вірила йому, як і багатьом членам нинішнього уряду Алмаза Атамбаєва. Ось що сказав Радіо Свобода Акилбек Насиралієв, один із активних учасників мітингу в селі Байтік поблизу Бішкека: «Всі попередні виступаючі на мітингу підтримують вимоги Об’єднаного фронту. Ніяких змін за два попередніх роки у владі і політиці не відбулося. Бакієв іде старою дорогою / колишнього президента Акаєва,/ і він навіть пішов далі – у зміцненні родинних позицій у владі і нарощуванні корупції».

Бакієв намагається знайти компроміс із опозицією

Президент Киргизстану уже виконав низку вимог своїх опонентів: погодився змінити конституцію, частково обрізавши свої повноваження, розширив свободу слова у засобах інформації. Але опозиційні партії нині вимагають його відставки. Серед опонентів Бакієва і його колишній соратник, екс-прем’єр Фелікс Кулов, який вважає, що без його голосів, які він забезпечив Бакієву у 2005 році, нинішній президент не легітимний.

Прес-секретар президента Киргизстану Нурлан Шакієв сказав у розмові з кореспондентом Радіо Свобода: «Для дострокових президентських виборів немає ніякої юридичної підстави. Дивно, що сили опозиції, розуміючи це, продовжують вимагати їх».

Опозиція збирає сьогодні свої прихильників до Бішкеку, де триває акція голодування прихильників Об’єднаного фронту. До 65 голодуючих у столиці на кінець вівторка приєдналося ще понад тисячу солідарних з ним по всьому Киргизстану. Очікується , що у середу в столиці в демонстрації візьмуть участь понад 50 тисяч прихильників руху «За реформи» і Об’єднаного фронту «За гідне майбутнє Киргизстану», вони понесуть на головний мітинг голодуючих, які не в змозі рухатися.

Щодо можливих паралелей між подіями в Україні і Киргизстані відомий в Україні політолог Станіслав Бєлковський зазначив: «Ситуації, звичайно, якісно різні. Хоча є спільні елементи, які стосуються ментально-політичної різниці між двома частинами країн. В Киргизстані це різниця між Північчю та Півднем країни, в Україні ми знаємо, що це ментальна різниця між колишніми частинами різних імперій. І це, звичайно, впливає на політичний процес, хоча в Киргизстані цей політичний процес набагато більше мотивується клановими інтересами, мотивується виключно азійськими політичними факторами. І у цьому плані є велика різниця між якістю політичних процесів у двох країнах».

Станіслав Бєлковський вважає, що політичні еліти обох країн зроблять все для того, щоб домовитися і не доводити справу до непередбачуваної народної стихії на вулицях.
XS
SM
MD
LG