Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея ще не готова закрити ядерний реактор


Сергій Куделя Вашингтон, 12 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у китайській столиці Пекіні відбудуться міжнародні переговори щодо припинення північнокорейської ядерної програми. Як стало вчора відомо, Північна Корея намагалася відтермінувати кінцевий строк закриття ядерного реактора, який збігає цими вихідними. Про це заявив губернатор штату Нью-Мексико Біл Річардсон після зустрічей із північнокорейськими посадовцями. Однак, за словами американського губернатора, Сполучені Штати наполягають на вчасному виконанні Пхеньяном зобов’язань щодо припинення ядерної програми.

Уряд китайської провінції Макао може стати причиною зриву останніх міжнародних домовленостей про закриття ядерного реактору у Північній Кореї. Двадцять п’ять мільйонів доларів, які належать Північній Кореї, були півтора року тому заблоковані на рахунках банку провінції — як виконання фінансових санкцій проти північнокорейського керівництва. Зараз Пхеньян погоджується на поступки у питанні ядерного реактора, але вимагає повернення цих грошей.

Згідно з домовленостями між Північною Кореєю і США, уся сума вже на початку цього тижня повинна була з’явитися на спеціальному рахунку китайського банку у Пекіні. Однак, як стверджують представники Адміністрації Буша, несподівані технічні складнощі унеможливили вчасне виконання цього плану. Це поставило під загрозу і реалізацію усієї угоди щодо припинення ядерної програми Північної Кореї.

Після отримання грошей Пхеньян готовий швидко прийняти міжнародних інспекторів

Заступник Державного Секретаря США Крістофер Гілл, який очолює американську делегацію на переговорах із Північною Кореєю, зберігає оптимізм щодо можливості виконання усіх домовленостей у найближчі дні. Інший американський посадовець, присутній на переговорах, губернатор штату Нью-Мексико Білл Річардсон також підтвердив вчора готовність Пхеньяна прийняти днями міжнародних інспекторів: “Уряд Північної Кореї заявив нам, що після розв`язання банківських питань і отримання грошей він швидко, у лічені дні, зможе запросити інспекторів МАГАТЕ до Пхеньяна і визначити терміни закриття реактора.”

Водночас, за словами Річардсона, північнокорейські дипломати намагалися отримати згоду американської сторони на місячне відтермінування виконання угоди. Однак, після різкої відмови американців Пхеньян зняв цю вимогу. Все ж, на думку Річардсона, виконати повноцінне закриття ядерного реактора навряд чи буде можливим. Тому під час сьогоднішніх переговорів у Пекіні американські посадовці сподіваються, що Північна Корея погодиться хоча б розпочати процес зупинки ядерного реактора до кінця цього тижня.
XS
SM
MD
LG