Доступність посилання

ТОП новини

Марк Сівец: В Україні немає революції


Представники Європейського Союзу закликають всіх учасників політичних баталій в Україні бути помірними, шанувати Конституцію та демократичні правила і знайти політичний компроміс, який ґрунтується на цих цінностях, якими керуються в Європейському Союзі.

Представники Європейського Союзу закликають всіх учасників політичних баталій в Україні бути поміркованими, шанувати Конституцію та демократичні правила і знайти політичний компроміс, який ґрунтується на цих цінностях, якими керуються в Європейському Союзі.

У цьому напрямку європейські політики пропонують провести спільні парламентські слухання щодо політичної ситуації в Україні.

Про це повідомили голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною Адріан Северин та віце президент Європейського Парламенту Марк Сівец на прес конференції у Брюсселі.

«Ми вирішили запропонувати комітетові Зовнішніх Справ та європейсько-українській делегації зорганізувати екстренні спільні парламентські слухання про політичну ситуацію в Україні. У рамках таких слухань ми також можемо запропонувати, щоб Європейський парламент запросив представників різних сторін, українських політичних кіл та громадянського суспільства приїхати сюди і провести з нами діалог», – сказав Адріан Северин.

На запитання, чи не стає ЄС на боці одній із сторін в Україні, Северин чітко відповів, що так: ЄС стоїть по боці тих, хто шанує закон та поділяє цінності ЄС.

«Так, ми не є нейтральними, але відсутність нейтральності значить те, що ми захищаємо свої цінності, і для нас прозахідний політик в Україні це той політик, який шанує верховенство права, який шанує баланс і перевірку в політичній системі, ось що є характерним для справжніх демократій. Ось мірки, якими ми визначаємо, хто є нашим найлегітимнішим партнером для діалогу», – зазначив Адріян Северин.

Він особисто запропонував три підходи для можливого компромісу в Україні.

1) Заморозити суперечливі процеси: дострокові вибори, перебігання депутатів з фракції у фракцію та ухвалення конституційної реформи.

2) Створити конституційну комісію на багатопартійній основі, яка виробить конституційні поправки чи додатки, що зміцнять систему балансу та перевірок між гілками влади в Україні.

3) Швидко втілити в життя негайно необхідні реформи, які покращать життя українців та сконсолідують українські шанси щодо євроінтеграції.

Адріян Северин та Марк Сівец обидва підкреслили, що коли мова йде про те, що ЄС підтримує західні цінності, то не йдеться про якусь конкретну особу. І Президент України, і Прем’єр міністр прийшли до влади завдяки легітимним виборам. Перш за все, йдеться про цінності, про законність та шанування демократії.

У свою чергу віце президент Європарламенту Марк Сівец, який щойно повернувся з України, розповів про генезу нинішнього політичного протистояння в Києві. Він вважає, що проведення дострокових виборів в Україні 27 травня є нереальним, оскільки Парті Регіонів оголошує, що на вибори не піде, виборчі комісії не сформовані, і поки що, немає відповідних коштів. Отож треба знайти компромісну дату для нових виборів.

Сівец також заявив, що в Україні немає жодної революції: «Я не бачив там Помаранчевої революції. Я не бачив синьої революції. Я не бачив рожевої революції, не бачив червоної революції. Немає революції в Києві. І це головна політична суть цієї ситуації».

Сівец наголосив, що в Києві вирішується політична проблема, сили, що змагаються, не використовують вулицю, щоб досягнути своєї мети. Пересічна людина має вибір: може послухати концерт і політичні виступи в синьому таборі а також у помаранчевому таборі. А це поступ, порівняно з 2004 роком, переконаний Сівец.
XS
SM
MD
LG