Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція формує списки


Тетяна Ярмощук Київ, 16 квітня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Чи створять Блок Юлії Тимошенко, “Наша Україна” та “Народна самооборона” мегаблок, чи підуть на дострокові парламентські вибори окремо? Відповіді на ці питання мають дати сьогоднішні з’їзди БЮТу та “Нашої України”?

“Наша Україна” має намір іти на вибори спільно з “Народною самообороною” Юлія Луценка. Про це напередодні заявляв лідер нашоукраїнців В’ячеслав Кириленко.

Дехто з нашоукраїнців вважає, що і “Наша Україна” і БЮТ, і “Народна самооборона” на дострокові вибори мали б іти єдиним списком. Борис Беспалий в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Блоки уже своє віджили і створюють лише проблеми. Якщо ж ми таки однодумці, маємо спільні програми, що ж нам тоді заважає об’єднатися в одну партію, ці питання тоді просто знімають. Навіть якщо глянемо на цей парламент, не залежно, коаліція, більшість... Ми бачимо, що всі перебіжчики були з блоків, з партій практично вийшов лише Йосип Вінський”.

Утім, представники Блоку Юлії Тимошенко переконані, що на дострокові вибори опозиційні сили повинні іти різними списками. Бютівець Олег Білорус заявив: “Ми підемо окремим списком. Блок включає Батьківщину, як базову партію, Партію реформи та порядок та Українську соціал-демократичну партію. Таким чином, питання як іти на вибори для нас вирішене. Ідучи двома, чи трьома колонами, ми візьмемо більше місць у парламенті”.

А Партія “Вперед, Україно!”, Християнсько-демократичний союз та громадський рух “Народна самооборона” вже створили політичний блок “Народна самооборона Юрiя Луценка”. До першої п’ятірки виборчого списку увійшли лідер “самооборони” Юрій Луценко, народний депутат Микола Катеринчук, голова фонду “АнтиСНІД” Наталія Лук’янова, тележурналіст Володимир Ар’єв та народний депутат Володимир Стретович.

Юрій Луценко закликає опозицію до єдності: “Закликаю наших колег по демократичному табору з Блоку Юлії Тимошенко та “Нашої України” спільно створити мегаблок демократичних сил для спільної перемоги. У будь-якому разі закликаю їх до єдності в наших діях”.

Указ про розпуск парламенту Президент підписав 2 квітня. Коаліція та уряд відмовилися визнавати президентський указ і звернулися до Конституційного Суду, щоб він дав оцінку цього документу. Розгляд цієї справи мав початися минулого тижня, однак був перенесений на 17 квітня.
XS
SM
MD
LG