Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія готові оновити Договір про співпрацю, обговорити проблеми Чорноморського флоту в Криму і демаркувати кордон


Такі деякі результати першого візиту до Москви нового міністра закордонних справ України. В його перебігу Арсеній Яценюк зустрівся, зокрема, зі своїм російським колегою Серґеєм Лавровим і секретарем Ради безпеки Росії Іґорем Івановим.

Такі деякі результати першого візиту до Москви нового міністра закордонних справ України.

В його перебігу Арсеній Яценюк зустрівся, зокрема, зі своїм російським колегою Серґеєм Лавровим і секретарем Ради безпеки Росії Іґорем Івановим.

За словами Яценюка, сторони, серед іншого, попередньо домовилися створити робочу групу для оновлення Договору про співпрацю і провести засідання з питань функціонування Чорноморського флоту Росії на території України.

Український міністр сподівається, що проблеми навколо цього флоту вдасться поступово вирішити.

Також домовлено про початок фактичної демаркації (позначення на місцевості) сухопутного державного кордону між двома країнами.

Водночас залишаються проблеми з делімітацією (позначенням на мапах) кордону в Азовському морі і Керченській протоці, і це питання вирішуватимуть у робочому порядку, повідомив Яценюк.

Що ж до єдиного економічного простору, який створює низка держав — учасниць СНД, серед них і Україна, то, за словами українського міністра, Київ зацікавлений виключно в економічних складових проектів у рамках цього простору.

Для України прийнятні всі угоди, в яких відсутні два пункти: про наднаціональний орган і орган із вирішення суперечок, наголосив Яценюк.

На його думку, економічна складова проектів у рамках ЄЕП має бути наповнена енергетичною політикою. При цьому він із жалем зазначив, що в рамках ЄЕП немає енергетичних угод.

А нова дата візиту до Росії Президента України Віктора Ющенка стане відома в травні, повідомив Арсеній Яценюк.

Раніше цей візит кілька разів відкладали то через трагічні події в Росії, то через політичну кризу в Україні.
XS
SM
MD
LG