Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд розпочав у вівторок розгляд справи щодо правомірності Указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради


Засідання суду відбувається у відкритому режимі. У перший день на засідання з’явилися всі 18 суддів КС, а також представники парламенту, Кабміну, Президента та ЦВК. Конституційний Суд вирішив працювати у пленарному режимі щодня, поки не ухвалить рішення за поданням 53-х депутатів. Минулого тижня Президент Віктор Ющенко заявив, що підкориться будь-якому рішенню КС. За словами Президента, рішення Конституційного Суду «принципове не для двох Вікторів, а для 48 мільйонів української нації». Також і Прем''єр-міністр Віктор Янукович заявив у вівторок в Страсбурзі, що будь-яке рішення Конституційного Суду потрібно визнавати законним.


Засідання суду проходить у відкритому режимі.

У перший день на засідання з’явилися всі 18 суддів КС, а також представники Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Президента та Центральної виборчої комісії.

Конституційний Суд вирішив працювати у пленарному режимі щодня, поки не ухвалить рішення за поданням 53-х депутатів.

Напередоні, у понеділок, в СБУ повідомили, що мають інформацію про отримання родичем доповідачки у КС із цього питання Сюзанни Станік нерухомості на 12 мільйонів доларів. Йшлося про земельні ділянки та квартири в Ялті, Києві та кілька автомобілів.

Генпрокуратура заперечила, що сама Станік отримала хабара.

А пані Станік спростовує повідомлення СБУ і стверджує, що такими заявами керівник відомства має намір «зірвати засідання Конституційного Суду».

Сюзанна Станік заявила, що не подаватиме самовідведення у справі щодо конституційності указу Президента про розпуск парламенту. Під час засідання Суду вона зазначила: «Я ні в якому випадку не заявляю самовідвід. Я буду працювати по цій справі і виконувати обов’язки не перед панами Наливайченками, а перед народом України відповідно до тієї присяги, яку я дала».

На думку ж опозиції, відсторонення Сюзанни Станік дало б можливість уникнути звинувачень. Як заявив «нашоукраїнець» Юрій Ключковський: «У цивілізованих державах у такому випадку прийнято робити самовідвід, щоб уникнути будь-яких звинувачень. Відсторонення одного судді КС в процесі не вирішить кардинально ситуації і не надасть нікому переваги, а просто була б можливість уникнути звинувачень, які сьогодні будуть неминучими».

Тим часом радник Президента Микола Полудьоний заявив у вівторок, що суддя КС Сюзанна Станік призначена доповідачем по справі щодо конституційності Указу Президента з порушенням регламенту.

Микола Полудьоний: «Суддя Конституційного суду Станік сама визвалася взяти цю справу до розгляду. На засіданні Конституційного суду 5 числа питання про визначення або затвердження судді-доповідача у цій справі не вирішували. Хоча про це прямо каже регламент. На цьому засіданні вирішували питання про форму слухання – вирішили, що вона буде усною, і, відповідно, вирішення сторін, які братимуть участь у справі».

За словами Миколи Полудьоного, Президент Віктор Ющенко запропонував голові Конституційного суду Іванові Домбровському публічно розповісти про ці порушення регламенту.

Наразі реакції на таке твердження Миколи Полудьоного ні самої Сюзанни Станік, ні голови КС суду немає.

Представники парламентської коаліції звинувачують СБУ у тиску на Конституційний Суд. Коаліціянти також постійно висловлюють впевненість у сприятливому для них рішенні Суду. Голова Верховної Ради Олександр Мороз напередодні сказав: «Конституційний Суд не може ухвалити якесь нелогічне рішення. А логіка може бути тільки одна: визнання неконституційним Указу Президента. Тоді або статус кво, або вихід на чистий варіант – це згодом дострокові вибори Президента і парламенту».

Після зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінденом у вівторок в Страсбурзі, відповідаючи на запитання, щодо можливого тиску на суддів, прем''єр-міністр України заявив: «Будь-який тиск на суддів порушує принципи демократії».

Віктор Янукович також наголосив, що будь-яке рішення Конституційного Суду потрібно визнавати законним.

Минулого тижня Президент України Віктор Ющенко заявив, що підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду щодо Указу про розпуск Верховної Ради. «Я поважаю закон», – наголосив глава держав.

Про це ж Президент сказав і в інтерв’ю Радіо Свобода та німецькій газеті Die Welt. За словами Президента, рішення Конституційного Суду «принципове не для двох Вікторів, а для 48 мільйонів української нації». Ющенко зазначив, що робитиме все, аби Конституційний Суд діяв: «Я за дієздатний Конституційний Суд».

Водночас Президент закликав суддів Конституційного Суду виявити мудрість і мужність: «Я бажаю мудрості й мужності, це істинно дві речі, які сьогодні повинні бути характерні, потрібні для роботи Конституційного Суду».

Відтоді, як подання щодо конституційності Указу Президента про розпуск парламенту надійшло до Конституційного Суду, його голова уже писав заяву про відставку, а п’ятеро суддів публічно заявляли про тиск на них.

Президент 2 квітня підписав Указ про розпуск Верховної Ради і проведення дострокових парламентських виборів 27 травня.

********************************************************* Склад Конституційного Суду України:
дата призначеннядата народження
Президентська квота
Валерій Пшеничний
Сюзанна Станік
Володимир Іващенко
Володимир Кампо
Дмитро Лилак
Віктор Шишкін
01.2003
03.2004
03.2001
11.2005
11.2005
11.2005
1951
1954
1948
1948
1960
1952
Квота Верховної Ради
Анатолій Головін
Михайло Колос
Марія Маркуш
В''ячеслав Овчаренко
Петро Стецюк
Павло Ткачук
08.2006
08.2006
08.2006
08.2006
08.2006
08.2006
1952
1953
1955
1957
1962
1949
Квота Всеукраїнського з''їзду суддів
Іван Домбровський
Василь Бринцев
В''ячеслав Джунь
Анатолій Дідківський
Ярослава Мачужак
Андрій Стрижак
11.2005
11.2005
11.2005
11.2005
11.2005
11.2005
1947
1951
1952
1950
1956
1947
XS
SM
MD
LG