Доступність посилання

ТОП новини

Судний день у Києві. Державний переворот підтриманий Заходом. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 17 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує коментувати перебіг політичної кризи в Україні. Газети намагаються спрогнозувати можливе рішення Конституційного Суду в Києві і вірогідність компромісу між пропрезидентськими і коаліційними силами. А відома англійська газета «Ґардіан» друкує статтю англійського науковця, який перебуває у Донецьку і робить висновок, що Ющенко здійснив державний переворот, за що його підтримує Захід.

Польська «Ґазєта Виборча» пише у вівторок про те, що водночас із початком роботи Конституційного Суду у Києві щодо законності Указу Президента щодо розпуску Верховної Ради, правляча коаліція запропонувала Ющенкові і його політичній силі компроміс, але без участі колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Польське видання пише про недовір’я більшості громадян щодо здатності Конституційного Суду дійти якогось конкретного рішення і очікування у Києві на ще одне перенесення засідання суду, або ж затягування рішення. «Ґазєта Виборча» також підкреслює, що Юлія Тимошенко не вірить ні Ющенку, ні його партії «Наша Україна» і тому перенесла у понеділок з’їзд свого політичного блоку на пізній вечір, вже після закінчення з’їзду «Нашої України».

А впливова лондонська «Ґардіан» друкує статтю англійського науковця з Ноттінґема, який вивчає історію реконструкції донецьких шахт і перебуває на Донбасі. Пан Адам Суейн вважає, що «лідер української Помаранчевої революції сьогодні загрожує демократичному майбутньому країни». Він називає дії Ющенка «спробою державного перевороту, до чого його підштовхують західні країни». У цій статті також стверджується, що «це парадокс, але Ющенко повернувся до авторитарного правління минулих років. Він поставив на карту не лише власне майбутнє, але й майбутнє демократії своєї країни. Діючи таким чином, він втратив право на спадщину Помаранчевої революції і невірогідним чином перетворив Януковича на захисника української демократії».

А німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» пише у вівторок, що прем’єр Віктор Янукович погрожує президентові Віктору Ющенкові імпічментом, якщо Конституційний Суд визнає указ президента неконституційним. Газета також нагадує, що більшість у парламенті вже давно обговорювала можливість такого кроку щодо Віктора Ющенка.

Матеріали до теми:

• Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка • Перший крок до рішення. КС розпочав вирішувати долю парламенту • Чи змінить країну очікуване рішення Конституційного Суду щодо Указу Президента? • У Криму проросійські активісти розпочинають нову антиНАТОвську кампанію

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG